XBMC Community Forum
no audio on hdmi in xbmc - Printable Version

+- XBMC Community Forum (http://forum.xbmc.org)
+-- Forum: Help and Support (/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Forum: Kodi General Help and Support (/forumdisplay.php?fid=111)
+---- Forum: Linux and Live support (/forumdisplay.php?fid=52)
+---- Thread: no audio on hdmi in xbmc (/showthread.php?tid=130363)

Pages: 1 2 3


no audio on hdmi in xbmc - EvilMordor - 2012-04-30 19:13

Dear XBMC users,

1) audio is not muted in alsamixer.
2) audio works fine in xbmcunbuntu (through webbrowser)
3)menu sounds in XBMC works fine
4) when playing video sounds dont play (xbmc gives error no audio device)
5) i had it working but i had to reinstall xbmc (chrashed to much with gnome)
6) i have a reciever and it supports ac3 and dts



Please help!


RE: no audio on hdmi in xbmc - TheFincher - 2012-04-30 21:10

Try purging pulseaudio sudo apt-get purge pulseaudio then select HDMI (Alsa) in the audio settings in XBMC. It might be Alsa (HDMI) thinking about it!


RE: no audio on hdmi in xbmc - EvilMordor - 2012-05-01 20:27

thx for the tip but it dint worked Sad

I do have now noo menu sounds but also no error in xbmc that he couldnt find the audio device Confused HDmi alsa is selected and restarted xbmc.


RE: no audio on hdmi in xbmc - Baswazz - 2012-05-01 22:14

You have to set the passthrough.

If this does not work you can try this topic.
For hdmi it works quite the same.


RE: no audio on hdmi in xbmc - EvilMordor - 2012-05-02 19:01

Whare do i find the passthrough option?


RE: no audio on hdmi in xbmc - Plaguester - 2012-05-02 19:54

"Passthrough Audio Device" is located below "Audio Output Device" in Settings > System > Audio. It is enabled if you choose a digital output type ("HDMI" or "Digital/Coax"). Generally, these two values should be the same.


RE: no audio on hdmi in xbmc - EvilMordor - 2012-05-02 20:54

(2012-05-02 19:54)Plaguester Wrote:  "Passthrough Audio Device" is located below "Audio Output Device" in Settings > System > Audio. It is enabled if you choose a digital output type ("HDMI" or "Digital/Coax"). Generally, these two values should be the same.
found it Smile thx whas already hdmi tested all setings dint helped


RE: no audio on hdmi in xbmc - TheFincher - 2012-05-02 23:22

Type aplay -l and post the results in here


RE: no audio on hdmi in xbmc - Plaguester - 2012-05-03 06:14

Is there a file called .asoundrc in the user's home directory? If so, let's see it. It's hidden so be sure to check with "ls -a" or turn on hidden files in the file browser.


RE: no audio on hdmi in xbmc - EvilMordor - 2012-05-05 09:33

Aplay i
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC889 Analog [ALC889 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: ALC889 Digital [ALC889 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

I have a .asoundrc but i made that my self and it is empty now.


RE: no audio on hdmi in xbmc - EvilMordor - 2012-05-06 08:35

(2012-05-03 06:14)Plaguester Wrote:  Is there a file called .asoundrc in the user's home directory? If so, let's see it. It's hidden so be sure to check with "ls -a" or turn on hidden files in the file browser.

If its missing then i forgot something to install?


RE: no audio on hdmi in xbmc - Plaguester - 2012-05-06 09:01

Code:
$ speaker-test -D plughw:0,7

CTRL+C quits. If that doesn't produce noise, try replacing the 7 with a 3.

And not having the .asoundrc file is fine. If it existed, it would be useful to know the contents.


RE: no audio on hdmi in xbmc - EvilMordor - 2012-05-06 22:57

command not found Confused


RE: no audio on hdmi in xbmc - Plaguester - 2012-05-07 01:13

Then you made a typo. "speaker-test" comes with XBMCbuntu and every other installation of ALSA that I've ever seen. Always use auto complete when possible. At the shell, start typing "speaker" and then use tab to complete it. Then add the options.


RE: no audio on hdmi in xbmc - EvilMordor - 2012-05-07 18:32

Got it your right I can hear noise on 0,7 left speaker (what for sound should it make?) 0,3 i can hear nothing.


Lunix is great but the sound system sucks big time (i see allot of sound problems topics here)