XBMC Community Forum
XBMC for Linux VDPAU - NVIDIA GPU video decoding support (now in the mainline SVN) - Printable Version

+- XBMC Community Forum (http://forum.xbmc.org)
+-- Forum: Help and Support (/forumdisplay.php?fid=33)
+--- Forum: Kodi General Help and Support (/forumdisplay.php?fid=111)
+---- Forum: Linux and Live support (/forumdisplay.php?fid=52)
+---- Thread: XBMC for Linux VDPAU - NVIDIA GPU video decoding support (now in the mainline SVN) (/showthread.php?tid=45525)



SSA subtitles don't work - pilluli - 2009-02-24 22:17

Hi,

motd2k Wrote:DVD functionality has been 'back' for several days, as have subtitles.

I thought the SSA subtitles problem was related to this but it isn't. SSA subtitles embedded into mkv files do not work (checked with latest revision). Here are the logs, using vdpau:
http://pastebin.com/m4f442dfa

and normal render (working):
http://pastebin.com/m5632cb66

There seems to be lots of BindPixmap() failed errors in the vdpau log.... :confused2:


- rodercot - 2009-02-24 22:54

Well I seem to be getting better performance from my 8600GT silent 512 than I do my 9400GT 512 hdmi. I am testing at 1280x1024 on my Sony 19" montor. So I will switchover to my Samsung 245BW at full res and see the results. I am limited as I cannot adjust any video mem or buffers in the bios for this Asus M2N-SLI Deluxe board.

I am seeing less than 5% on both cores usually 0 on core 1. but the movies freezes on me and started to buffer but the sound continues on. I will do some more testing tonight hooked up to the samsung. I have been looking for some buffer features to add the xorg file they are limited but I found a couple things I want to try out in that file later.

Thanks again, devs THIS ROCKS.

Regards,

Dave


- motd2k - 2009-02-25 04:28

Please note that i'll very shortly be implementing changes which require NVIDIA driver version 180.35.

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=122606




motd


- BLKMGK - 2009-02-25 05:50

motd2k Wrote:Please note that i'll very shortly be implementing changes which require NVIDIA driver version 180.35.

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=122606

motd

I assume we just want the run#1 packageConfused? Looks like VC-1 is being supported everywhere now, wonder how they managed that?Cool


- mythmaster - 2009-02-25 08:30

BLKMGK Wrote:I assume we just want the run#1 packageConfused
Yep...always the highest # unless specific reason.

P.S. I simply can't tell you how happy I am w/ nvidia right now! Not only that, but motd2k has been pumping out code faster than that clown car in California has been pumping out babies that she can't afford to feed!

This is truly amazing, and XBMC will have my financial support once I'm no longer unemployed (God only knows how long that will be).

Anyway, sorry to ramble on after so many, many glasses of merlot, but kudos to the XBMC team, motd2k, and nvidia for all of their excellent work! I am truly grateful. http://video.google.com/videoplay?docid=7079778052401465454&ei=huSkSZzxEab8iALm3JWJAg&q=grateful+dead&hl=en


- pilluli - 2009-02-25 10:51

Sorry to bother you motd2k, but, are you aware of the problem with the SSA subtitles?

pilluli Wrote:I thought the SSA subtitles problem was related to this but it isn't. SSA subtitles embedded into mkv files do not work (checked with latest revision). Here are the logs, using vdpau:
http://pastebin.com/m4f442dfa
and normal render (working):
http://pastebin.com/m5632cb66
There seems to be lots of BindPixmap() failed errors in the vdpau log.... :confused2:

I'm not sure if it's OK to report problems here in this thread or if there is a trac for the vdpau branch. I also experiment some more and found out that it also fails with non-embedded subtitles so I guess it is easier to test, I've put a sample SSA file in http://pastebin.com/m7880246.

On a different note, I'm going to start adding the option to render YUV in a limited range 16-235 to avoid black level crushing in my plasma TV. I've seen in the code that LinuxRendererGL uses the VideoShaders which in turn decide to render in full or limited mode. Is vdpau also using the XBMC VideoShader or completely by-passes it?

regards and thanks again for your efforts!!


- jmarshall - 2009-02-25 11:04

All subtitles, other than plain text (srt), are not supported as yet. This includes SSA or VOB/IFO files, and it makes no difference whether they're embedded or separate.

It may be quite some time until they are supported, as it requires a rewrite of how the subs are handled.

Cheers,
Jonathan


- motd2k - 2009-02-25 13:09

It bypasses the shaders i'm afraid. However, please see this function - it may provide what you need...

http://http.download.nvidia.com/XFree86/vdpau/doxygen/html/group___vdp_c_s_c_matrix.html


- rodercot - 2009-02-25 14:22

motd2k,

Should we run a make distclean on all up or just make clean or not at all.

Thanks.

On another note, Has anyone tried The Dark Night. I just get a yellowish green image with sound. I have tried with as many settings on/off as I have.

It is the BD rip to .ts.

Dave


- SofaKng - 2009-02-25 14:40

Yesterday I placed an order from NewEgg for:

Intel C2D E8400 (cpu)
Gigabyte GA-E7AUM-DS2H (motherboard)

The motherboard has a built-in nVidia Geforce 9400 HDMI chip.

Will this work with the new VDPAU hardware acceleration?

Is the E8400 completely overkill? Will an E6600 work to play the killa sample, etc? If so, I might use the E8400 in my gaming rig and put my existing E6600 into my new HTPC.


- cejstrup - 2009-02-25 15:33

I have an e7200 in my media center PC and it's sufficient to play the killa sample without drops using a GeForce 7100GS card.
I did some tests recently and if I set the speed to 2.33GHz using speedstep it can play the killa sample with 100 frames dropped.
When running at 2.53GHz there's no frames dropped.

an e6600 is 2.4GHz so it might be just enough to get it to play without drops.

But if you're using VDPAU the CPU is not as important since the video card will handle the decoding to an e6600 should be more than enough


- SofaKng - 2009-02-25 15:38

Thanks for the quick reply!

When you say that at 2.33 GHz it dropped frames, were you using VDPAU?

My E6600 is currently overclocked to 2.7 GHz (using the stocker cooler) so that speed should also work if I transfer the cpu to the HTPC.

Are there any disadvantages to using VDPAU?


r18085 - rodercot - 2009-02-25 15:43

Hey All,

Latest Rev. Anyone with Library issues. I click I get no path found. The log says it cannot write to it. error is corrupt or missing myvideos34 database cannot upgrade from version 23 to 24.

It is mapped to masterprofile = .xbmc/userdata and if I look the db is there but not the right size. My proper db is in /usr/share/xbmc/userdata which is like 14Mb and the one in .xbmc userdata is 1.6Mb. For Sh$%s and giggles I tried to copy the db over from /share/xbmc/userdata to /.xbmc/userdata and no dice.

I have cleaned it, rebuilt it etc.. = no path found.

when installing I can also see all my .tbn files being copied to the install directories.

I am just trying to figure out if it's me or the way I installed it or if it is broken in this rev.

Thanks,

Dave


- cejstrup - 2009-02-25 15:58

sofakng Wrote:Thanks for the quick reply!

When you say that at 2.33 GHz it dropped frames, were you using VDPAU?

My E6600 is currently overclocked to 2.7 GHz (using the stocker cooler) so that speed should also work if I transfer the cpu to the HTPC.

Are there any disadvantages to using VDPAU?

Hi,

no this was without VDPAU since my video card doesn't support it.Which is why it shouldn't be a problem at all with VDPAU since it takes the load off the CPU


- rodercot - 2009-02-25 16:20

rodercot Wrote:Hey All,

Latest Rev. Anyone with Library issues. I click I get no path found. The log says it cannot write to it. error is corrupt or missing myvideos34 database cannot upgrade from version 23 to 24.

It is mapped to masterprofile = .xbmc/userdata and if I look the db is there but not the right size. My proper db is in /usr/share/xbmc/userdata which is like 14Mb and the one in .xbmc userdata is 1.6Mb. For Sh$%s and giggles I tried to copy the db over from /share/xbmc/userdata to /.xbmc/userdata and no dice.

I have cleaned it, rebuilt it etc.. = no path found.

when installing I can also see all my .tbn files being copied to the install directories.

I am just trying to figure out if it's me or the way I installed it or if it is broken in this rev.

Thanks,

Dave



UPDATE - it was a problem between the keyboard and cpu. I just deleted the db and rebooted and then reset content then rebuilt the library and all is fine. I will check this the next time update the svn, I think that it may be overwriting my set content on my sources. This could be normal I have just never had the problem before, I did notice the version change in the 18078 in Sourceforge so maybe that is it.

Thanks,

Dave