DIY Ambient Lighting

  Thread Rating:
  • 2 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
bobo1on1 Offline
cheapass Team-XBMC Developer
Posts: 2,758
Joined: Dec 2008
Reputation: 22
Post: #136
OniFactor Wrote:i think what he's trying to imply is that in anything other than 16:9 mode, the black bars at either the tops or sides will "dilute" the color, by having a big black section that it's looking at..
As long as the black bars are not encoded in the video, the boblight addon will ignore the black bars.

smajor Wrote:Thanks, I look into that.
Does boblight exit with an error or it just bothers Your eagle eye?

It exits with an error.
find quote
smajor Offline
Junior Member
Posts: 29
Joined: Feb 2012
Reputation: 1
Post: #137
schumi2004 Wrote:@smajor i found a minor bug in the calculator.

I used 13 rows en 7 lines en the boblight config fails on the last led, it gives vscan 85.94 100.26

That .26 isn't possible and will make your config fail.

Cant seem to reproduce the error. Can You please tell me more (all) of Your settings. Or send Your generated preview pic.
edit: found it

Adalight with Lightpack calculator (with boblight support) http://tvgloria.hu/
(This post was last modified: 2012-03-02 20:21 by smajor.)
find quote
smajor Offline
Junior Member
Posts: 29
Joined: Feb 2012
Reputation: 1
Post: #138
schumi2004 Wrote:@smajor i found a minor bug in the calculator.

I used 13 rows en 7 lines en the boblight config fails on the last led, it gives vscan 85.94 100.26

That .26 isn't possible and will make your config fail.

It's okay now. Fixed.

Adalight with Lightpack calculator (with boblight support) http://tvgloria.hu/
find quote
kdar Offline
Member
Posts: 87
Joined: Apr 2010
Reputation: 0
Post: #139
Does anyone have DIY Ambient Lighting set for a larger tv? I am planning to update my tv to a Sharp 70" model and planning to try to put together a DIY Ambient light.

How many channels would I need for this?
find quote
aptalca Offline
The Dude
Posts: 881
Joined: Sep 2009
Reputation: 22
Post: #140
bobo1on1 Wrote:As long as the black bars are not encoded in the video, the boblight addon will ignore the black bars.

Ah I see, I was under the impression that the boblight addon (and other methods) were capturing from the entire screen output, and not just from the "video window"

But I guess there are no problems with boblight as long as the bars aren't encoded.

Thanks for the clarification. Now I am really tempted to build it. (My wife is gonna be pissed :-)

PS. Thanks OniFactor, that was exactly what I was trying to say.
find quote
phil65 Offline
Skilled Skinner
Posts: 4,455
Joined: Mar 2009
Reputation: 60
Location: Cologne, Germany
Post: #141
kdar Wrote:Does anyone have DIY Ambient Lighting set for a larger tv? I am planning to update my tv to a Sharp 70" model and planning to try to put together a DIY Ambient light.

How many channels would I need for this?

i´d use two or three tlc5940s, would give you 32/48 channels (= 10 / 16 different zones)
http://www.instructables.com/id/30-chann...ght-Clone/
find quote
FocalFury Offline
Junior Member
Posts: 23
Joined: Feb 2012
Reputation: 0
Post: #142
So....
re-reading the thread I'd like to see if I have a handle on what I'll be needing.

What I've seen are solutions like the Adalite strings of LED's that can be connected to an Arduino controller in different zones.

Would i be correct in saying that LED strips like these:
http://www.sparkfun.com/products/10312

Using these connected to a proper arduino controller and perhaps configuring it properly, each LED is a seperate zone/controlled LED, therefore getting rid of the need to have seperate strips of LED's?

I'm really thankful for anyone that can help take the time to instruct a noob like myself in the most efficient way of accomplishing this with my new HTPC.

D A N N Y
find quote
apañero Offline
Junior Member
Posts: 31
Joined: Jan 2012
Reputation: 1
Post: #143
I have an Amblone system (4 RGB Strips + Arduino Mega + Amblone software) and I'm having "tearing" problems playing video when Amblone is running. It seems to be because of Windowed Mode, especially if I disable Aero. But now, with the release of DFAtmo, I can use Amblone at full screen and avoid tearing. Great addon: http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=110939
(This post was last modified: 2012-03-05 00:35 by apañero.)
find quote
juhaa Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: Feb 2012
Reputation: 0
Post: #144
Does any of these ambient light systems support OSX with XBMC?


Any idea how to get two sources to work with ambilight system?
I do have enigma2 based STB and XBMC and i'd like to use both of them with
same system, will it be just mechanical switch for the USB-connection?
find quote
zglurb Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: May 2011
Reputation: 0
Post: #145
I've installed a Adalight kit yesterday and it works fine with Boblight and its XBMC addon. There is just one problem : the Arduino doesn't stop when I go into sleep mode and I still have my background lights. Is there any way to stop a specific USB port when going into sleep mode ?
find quote
raptorjr Offline
Senior Member
Posts: 144
Joined: Aug 2012
Reputation: 0
Post: #146
(2012-04-29 16:03)zglurb Wrote:  I've installed a Adalight kit yesterday and it works fine with Boblight and its XBMC addon. There is just one problem : the Arduino doesn't stop when I go into sleep mode and I still have my background lights. Is there any way to stop a specific USB port when going into sleep mode ?

Was thinking about the same thing. I always have my HTPC turned on and only turn off the TV at night. Don't want the lights turned on when the TV is off. Is there some way to make that happen? Maybe a external script checking the powerstate of the TV or something?

Another question, what kind of power is required for 100 leds? The specs says 0.3W/pcs from aliexpress, so is a adapter with 30W output enough?
(This post was last modified: 2012-10-23 11:40 by raptorjr.)
find quote
MrHenky Offline
Junior Member
Posts: 49
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Location: Ritterhude, Germany
Post: #147
(2012-04-29 16:03)zglurb Wrote:  I've installed a Adalight kit yesterday and it works fine with Boblight and its XBMC addon. There is just one problem : the Arduino doesn't stop when I go into sleep mode and I still have my background lights. Is there any way to stop a specific USB port when going into sleep mode ?

Hello there,

I also have an Adalight by myself and I'm interested in your configuration. At the moment, I'm running the boblight daemon on my VU+ UNO and it works perfectly with my XBMC. My problem is, that the colors don't match and I don't know, how to improve them. Same thing with boblight for Windows.

The white color is more like a blue and red is more like a hot-pink.

I'm running Adalight with an Arduino UNO and a 50 leds string. The main colors in the boblight are configured with the default values:

[color]
name red
rgb FF0000
[color]
name green
rgb 00FF00
[color]
name blue
rgb 0000FF

I want to have boblight as accurate as in this video, where I used Lightpack.

. Bad thing is, that Lightpack won't work with true fullscreen option on and if that is switched off,
find quote
demmax2004 Offline
Junior Member
Posts: 22
Joined: Nov 2012
Reputation: 0
Post: #148
Only Windows users.
The best for Windows.
Supported devices:
1. Lightpack
2. Paintpack 2.0
3. Paintpack DMX
4. Adalight
Server IR 2.0.9 Ambilight Edition, all the details HERE
find quote
LjStronge Offline
Junior Member
Posts: 33
Joined: Jun 2013
Reputation: 1
Post: #149
Hi

I have seen that this thread has not been updated in a while.

Is there anyone out there who has set this up recently?

I am planning on setting this up with my 42 inch Plasma and my HTPC running XBMC. I am going to follow this tutorial

http://learn.adafruit.com/adalight-diy-a...v-lighting

Does anyone prefer to use different software/ hardware. I have seen lots of discussions around Boblight, it looks quite difficult to set up?

Interested to see other peoples set ups and stories of how easy they found it?
find quote
MrHenky Offline
Junior Member
Posts: 49
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Location: Ritterhude, Germany
Post: #150
Setting up Adalight is pretty easy. Just do as the manual says and your good to go. Ignore the processing tool and use Lightpack Software (now called Prismatic) or a boblight deamon (Windows; Linux and maybe Mac) for screen capturing.

XBMC can connect to boblight just fine.

That Server IR software that is "promoted" here isn't that good. You need an additional program which is not free. Prismatic will do the job or boblight but boblight software can be a pain in the ass. The guys from that Prismatic software are launching a new ambilight device. Check out here: http://www.kickstarter.com/projects/wood...r-displays

That device will also work with boblight in the future. It is already supported by the boblight deamon, available for Linux settop boxes running Enigma2 operating system.
(This post was last modified: 2013-07-09 12:27 by MrHenky.)
find quote
Post Reply