How to Install XBMC PVR Xvba for AMD/Nvidia/Intel GPUs

  Thread Rating:
  • 23 Votes - 4.52 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Thread Closed
thctlo Offline
Junior Member
Posts: 46
Joined: Dec 2011
Reputation: 0
Post: #46
Hai, are there people already making wheezy packages of this.. if not, i am.
are there people intrested in these packages, send my a message, and maybe i'll respond.. Nod

Im building atm, xbmc_11.0~git20111217.b5bffc2-0ubuntu1~ppa1~oneiric
to xbmc_11.0~git20111217.b5bffc2-0debian1~beta1~wheezy

if done, and tested i'll post here again.
find
EmuMannen Offline
Junior Member
Posts: 18
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Post: #47
Hi guys and thanks for a fantastic job so far. I finally decided to remove my nVidia card and try this setup with the onboard gfx (I'm on a ASUS E35M1-M mobo). I have followed the guidelines in this thread and it works, sort of but I experience some problems (both with the initial setup yesterday and the new binaries today after an apt-get update).

First of all, is there a python-simplejson dependency? I noticed some error messages in the log initially generated by the weather plugin. It was complaining about an simplejson import error. A "sudo apt-get install python-simplejson" took care of that problem.

The rest is a bit more problematic. It seems like xbmc always crash on boot and then another instance seems to get respawned. I guess this is what happens becuase it takes quite some time before the xbmc ui shows up after a reboot and there is always a new xbmc_crashlog-xxxxxxxx_xxxxxx.log in ~ and the content is the same as in ~/.xbmc/temp/xbmc.old.log. Some of the errors are also in the running instances ~/.xbmc/temp/xbmc.log, anyone got something similar in their log files? Error lines from the crashlog:
Code:
/home/xbmc# cat xbmc_crashlog-20111218_145406.log | grep ERROR
[color=Red]13:49:41 T:139836123625344   ERROR: GLX: Same window as before, refreshing context
13:49:42 T:139836123625344   ERROR: Keymapping error: no such action 'language' defined
13:49:42 T:139836123625344   ERROR: Unable to open audio mixer
13:49:42 T:139836123625344   ERROR: CZeroconfAvahi::addService(): failed to add service named:XBMC JSONRPC@$(HOSTNAME) type:_xbmc-jsonrpc._tcp port:8080. Error:Invalid Error Code :/ FIXME!
13:49:43 T:139835679405824   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied
14:19:44 T:139835687798528   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied
14:49:45 T:139835687798528   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied[/color]
This is the context for the last set of errors, what's the XBPyThread (another python import error)?
Code:
13:49:43 T:139835679405824   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied
13:49:43 T:139835679405824  NOTICE: Thread XBPyThread start, auto delete: false
13:49:43 T:139835679405824  NOTICE: -->Python Interpreter Initialized<--
14:19:44 T:139835746547456  NOTICE: Thread Jobworker start, auto delete: true
14:19:44 T:139835687798528   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied
14:19:44 T:139835687798528  NOTICE: Thread XBPyThread start, auto delete: false
14:19:44 T:139835687798528  NOTICE: -->Python Interpreter Initialized<--
14:49:45 T:139835746547456  NOTICE: Thread Jobworker start, auto delete: true
14:49:45 T:139835687798528   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied
14:49:45 T:139835687798528  NOTICE: Thread XBPyThread start, auto delete: false
14:49:45 T:139835687798528  NOTICE: -->Python Interpreter Initialized<--
14:54:06 T:139835830003456  NOTICE: Thread Jobworker start, auto delete: true
(This post was last modified: 2011-12-18 16:37 by EmuMannen.)
find
grad Offline
Junior Member
Posts: 45
Joined: Dec 2011
Reputation: 0
Location: de
Post: #48
Thanks for the quick response!

fritsch Wrote:This works fine with us. Could you give the output of xrandr -q?
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 1920 x 1920
DFP1 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 1600mm x 900mm
1920x1080 60.0*+ 50.0 30.0 25.0 24.0
1776x1000 60.0 + 50.0 30.0 25.0
1680x1050 60.0 + 50.0
1400x1050 60.0 + 50.0
1440x900 59.9 + 50.0
1280x1024 60.0 50.0
1280x960 60.0 50.0
1280x800 60.0 50.0
1152x864 60.0 50.0
1280x768 59.9 50.0
1280x720 60.0 50.0
1024x768 60.0 50.0
1152x648 60.0 50.0
800x600 60.3 50.0
720x576 50.0
720x480 60.0 50.0
640x480 60.0 50.0
CRT1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

fritsch Wrote:Does it work, if you switch the mode in xfwm before and just leave it untouched in xbmc?

I'll check this as soon as possible, right now I'm in the middle of an upgrade process to Ubuntu 10.10 (thought it might be good to come as close as possible to the reference system of the OP). I think xbmc accepts whatever it's presented, just the switching doesn't work, but I'll report back asap. Anyway it's good to know this is supposed to work!
find
wsnipex Offline
Team-XBMC packaging monkey
Posts: 3,161
Joined: Jun 2011
Reputation: 79
Post: #49
EmuMannen Wrote:Hi guys and thanks for a fantastic job so far. I finally decided to remove my nVidia card and try this setup with the onboard gfx (I'm on a ASUS E35M1-M mobo). I have followed the guidelines in this thread and it works, sort of but I experience some problems (both with the initial setup yesterday and the new binaries today after an apt-get update).

First of all, is there a python-simplejson dependency? I noticed some error messages in the log initially generated by the weather plugin. It was complaining about an simplejson import error. A "sudo apt-get install python-simplejson" took care of that problem.

The rest is a bit more problematic. It seems like xbmc always crash on boot and then another instance seems to get respawned. I guess this is what happens becuase it takes quite some time before the xbmc ui shows up after a reboot and there is always a new xbmc_crashlog-xxxxxxxx_xxxxxx.log in ~ and the content is the same as in ~/.xbmc/temp/xbmc.old.log. Some of the errors are also in the running instances ~/.xbmc/temp/xbmc.log, anyone got something similar in their log files? Error lines from the crashlog:
Code:
/home/xbmc# cat xbmc_crashlog-20111218_145406.log | grep ERROR
[color=Red]13:49:41 T:139836123625344   ERROR: GLX: Same window as before, refreshing context
13:49:42 T:139836123625344   ERROR: Keymapping error: no such action 'language' defined
13:49:42 T:139836123625344   ERROR: Unable to open audio mixer
13:49:42 T:139836123625344   ERROR: CZeroconfAvahi::addService(): failed to add service named:XBMC JSONRPC@$(HOSTNAME) type:_xbmc-jsonrpc._tcp port:8080. Error:Invalid Error Code :/ FIXME!
13:49:43 T:139835679405824   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied
14:19:44 T:139835687798528   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied
14:49:45 T:139835687798528   ERROR: SetThreadInfo: error Permission denied[/color]

can you try this please:
edit /etc/security/limits.conf
add following line at the end of the file:
Code:
xbmc             -       nice            -1
this should get rid of the Permission denied errors.

and thanks for reporting the missing python dependency.

about the crashes @boot. This probably has nothing to do with xvba, but its interesting and probably annoying nonetheless.
Maybe xbmc is being started too soon. Could you pastebin one of those crash logs?
find
EmuMannen Offline
Junior Member
Posts: 18
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Post: #50
wsnipex Wrote:can you try this please:
edit /etc/security/limits.conf
add following line at the end of the file:
Code:
xbmc             -       nice            -1
this should get rid of the Permission denied errors.

and thanks for reporting the missing python dependency.

about the crashes @boot. This probably has nothing to do with xvba, but its interesting and probably annoying nonetheless.
Maybe xbmc is being started too soon. Could you pastebin one of those crash logs?
Thanks for your swift reply wsnipex, the added line in /etc/security/limits.conf took care of the permission denied errors Smile

This is a copy of my latest crachlog:
http://pastebin.com/hCNc30Pc

The only thing I can think of is my custom boot splash. I followed the wiki instructions for the custom boot splash: http://wiki.xbmc.org/?title=XBMCbuntu

Funny thing is that the boot splash newer show up during boot, only when taking down the system (call reboot or shutdown from xbmc will show the xbmc boot splash while taking down the system). Thats why I'm a bit suspicious regarding the custom boot splash...
find
wsnipex Offline
Team-XBMC packaging monkey
Posts: 3,161
Joined: Jun 2011
Reputation: 79
Post: #51
hmm nothing suspicious in the log Sad

could you enable debug logging via advancedsettings.xml http://wiki.xbmc.org/index.php?title=Use...oglevel.3E

and also install gdb:
Code:
sudo apt-get install gdb

this way a backtrace will show up in your crashlog.
find
EmuMannen Offline
Junior Member
Posts: 18
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Post: #52
wsnipex Wrote:hmm nothing suspicious in the log Sad

could you enable debug logging via advancedsettings.xml http://wiki.xbmc.org/index.php?title=Use...oglevel.3E

and also install gdb:
Code:
sudo apt-get install gdb

this way a backtrace will show up in your crashlog.
Problem solved (sort of)! I turned off xbmc services "webserver" and "zeroconf" (in ~/.xbmc/userdata/guisettings.xm). No more "ERROR: CZeroconfAvahi::addService(): failed to add service named:XBMC JSONRPC@$(HOSTNAME) type:_xbmc-jsonrpc._tcp port:8080. Error:Invalid Error Code :/ FIXME!" and no more crash at bootup Smile

But thanks a lot for your help (i might install gdb anyway just to get the backtrace if I run into problems in the future). Wonder whats broke with the webserver and zeroconf on my system (or is it broke in general)?
(This post was last modified: 2011-12-18 18:43 by EmuMannen.)
find
wsnipex Offline
Team-XBMC packaging monkey
Posts: 3,161
Joined: Jun 2011
Reputation: 79
Post: #53
thats a good question. if the webserver and/or zeroconf is broken, then its a upstream bug in PVR

could you find out which one it is by enabling only 1 at a time?
find
kobik Offline
Senior Member
Posts: 100
Joined: Jan 2009
Reputation: 4
Post: #54
EmuMannen Wrote:Problem solved (sort of)! I turned off xbmc services "webserver" and "zeroconf" (in ~/.xbmc/userdata/guisettings.xm). No more "ERROR: CZeroconfAvahi::addService(): failed to add service named:XBMC JSONRPC@$(HOSTNAME) type:_xbmc-jsonrpc._tcp port:8080. Error:Invalid Error Code :/ FIXME!" and no more crash at bootup Smile

But thanks a lot for your help (i might install gdb anyway just to get the backtrace if I run into problems in the future). Wonder whats broke with the webserver and zeroconf on my system (or is it broke in general)?

You're not that special Smile
I get this too.
Installed gdb too, so I can help you guys further.
Actually, according to the message it seems as a known issue that was marked for a fix.
find
EmuMannen Offline
Junior Member
Posts: 18
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Post: #55
FYI, I am not using sound over HDMI and the following lines in ~/.asoundrc fixes the error log entry "ERROR: Unable to open audio mixer" on my E35M1-M mobo (telling ALSA to use sound card 1 instead of default 0).
Code:
pcm.!default {
type hw
card 1
}

ctl.!default {
type hw
card 1
}
find
kobik Offline
Senior Member
Posts: 100
Joined: Jan 2009
Reputation: 4
Post: #56
Now that you're mentioned that.
I know it's not directly related to this thread, but can I set the output to SPDIF?
I tried every setting in the audio menu with no luck.
find
mystefix Offline
Junior Member
Posts: 33
Joined: Oct 2011
Reputation: 0
Post: #57
i'm using the xbmc pvr xvba since some days and it's running quiet well. So thanks for the good work Smile

But i have one question, how can i enable the "pause" button for live tv ? this was working while i was using the builds from pulse eight.

As far as i understood the xbmc pvr xva is using the same codebase, so i assume this has something to do with the compile or configuration option
find
FernetMenta Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 2,701
Joined: Jul 2010
Reputation: 55
Location: Munich
Post: #58
Quote:But i have one question, how can i enable the "pause" button for live tv ? this was working while i was using the builds from pulse eight.

PVR does not support time shift and skin confluence disables this button. This is the also the behavior when building pvr from the git repo. Not sure if the pulse eight build has any modifications to this.
find
thctlo Offline
Junior Member
Posts: 46
Joined: Dec 2011
Reputation: 0
Post: #59
Based on this development, i create the debian packages since there wasn't a package in debian multimedia yet, untill these arrive i'll keep this online.

Here you can find some info, im not done yet, but my xbmc is working.
bugs found, unable to suspent.
but im running more, so i dont need that, my server is 24/7 on.

Look here.
http://thuis.van-belle.nl/index.html
(This post was last modified: 2012-01-06 13:52 by thctlo.)
find
grad Offline
Junior Member
Posts: 45
Joined: Dec 2011
Reputation: 0
Location: de
Post: #60
fritsch Wrote:Does it work, if you switch the mode in xfwm before and just leave it untouched in xbmc?

When I manually switch modes using xrandr, the screen is instantly garbled, no matter if I'm in full screen mode or not. One funny observation is that when from an ssh session I do this:

Quote:DISPLAY=:0.0 xterm

the rendering is kicked out of the bad state. Briefly (1-2 secs or so) I then see window borders, then xbmc returns to fully grab the display just as usual.

I tried playing with amdcccle's scaling modes but that didn't change anything.

Any more ideas what to try?
find
Thread Closed