XBMCbuntu Eden Beta 3 - Re-enable autostart on boot

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
Lozman Offline
Junior Member
Posts: 2
Joined: Feb 2012
Reputation: 0
Information  XBMCbuntu Eden Beta 3 - Re-enable autostart on boot
Post: #1
Hi,

I recently installed the Eden Beta 3 buntu release and all went smoothly with the install. When I booted up it went straight into XBMC as described. However, my sound didn't work and I had to drop into the desktop/CLI to tweak the sound settings (alsamixer).

Sound is now working fine, but now it doesn't auto boot into XBMC anymore, it always logs straight into the desktop. I can start XBMC no problem from the menu but I'd like to re-enable the auto start on boot.

Does anybody know how to do this?

Thanks,
Lozman.
(This post was last modified: 2012-05-08 12:35 by zag.)
find quote
lcapriotti Offline
a.k.a Luigi, Team-XBMC XBMCbuntu Dev
Posts: 816
Joined: Jan 2008
Reputation: 12
Location: Italy
Post: #2
It autostarts in the last used session.
Log off then XBMCbuntu session and choose XBMC session at the greeter.

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.


[Image: badge.gif]
find quote
vikjon0 Offline
---
Posts: 2,500
Joined: Apr 2009
Reputation: 8
Location: Sweden
Post: #3
@lcapriotti
I have been struggling with this myself...and I finally figured it out.
If you have an overscan issue you cant see the panels and you cannot logout.
I may be stupid... but the xbmcbuntu desktop in overscan looks exactly like the openbox session minus the exit in the "right-click menu"....

I will sort the overscan somehow but may I suggest adding the exit item and if possible a screen tool to sort the overscan to the context menu?

EDIT: fixed the overscan http://forum.xbmc.org/showthread.php?p=1...ost1021465
(This post was last modified: 2012-02-18 12:00 by vikjon0.)
find quote
lcapriotti Offline
a.k.a Luigi, Team-XBMC XBMCbuntu Dev
Posts: 816
Joined: Jan 2008
Reputation: 12
Location: Italy
Post: #4
Smile

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.


[Image: badge.gif]
find quote
Numus Offline
Posting Freak
Posts: 828
Joined: May 2007
Reputation: 6
Post: #5
Is xbmc live being phased out and xbmcuntu taking its place? Haven't seen an update in the repo for xbmc live since beta 1 and wondering how to upgrade from xbmc live to xbmcuntu without a fresh install.
find quote
amirite Offline
Junior Member
Posts: 31
Joined: Oct 2009
Reputation: 8
Post: #6
I don't think that's ever going to be a smooth process Numus... sounds like XBMCbuntu is meant to start fresh, given the nature of XBMC Live and all. I am in the same situation, and at this point I'm just testing everything I can on Beta 2 (last time the compile worked) and planning on doing a full XBMCbuntu transition once things are stable.
find quote
distracto Offline
Senior Member
Posts: 169
Joined: Oct 2009
Reputation: 4
Location: North Vancouver
Post: #7
if you have it set to autologin, logout of the desktop environment and then log into the XBMC profile when you get the login window. after that every restart will log you into the xbmc environment
find quote
godflesh Offline
Junior Member
Posts: 3
Joined: Feb 2012
Reputation: 0
Post: #8
hi, not sute im in the right spot but maybe i can find help,first i wanna change my boot loader on xbmc ubuntu,when i did i cant get to xbmc,not sure why,also i am using a wireless key board i enabled it in root to start on suspend and works but when i shut down the system completly it didnt save my settings,so i have to re-config my settings any help would be great. thanks!!!
find quote
Flomaster Offline
Posting Freak
Posts: 1,287
Joined: Jun 2010
Reputation: 6
Location: East Texas
Post: #9
EDIT:FIXED.... do not put a Lirc.xml file in /.xbmc/userdata/Lirc.xml or it will not allow xbmc to start


... all was working well... until...

I turned on debugging... went to power and told it to restart.. trying to restart xbmc ONLY but instead it rebooted the htpc and I was greeted with the log in screen. I have 3 options
XBMC
XBMCBUNTU
GUEST

when trying to log in to xbmc and typing my password I can see it trying to start up eden splash screen and then it just quits on me

here is my log http://pastebin.com/Wbm2M6Nz

im guessing I messed some thing up trying to change my keymapping... Grrr been fugging with this since 7am this morning..
I didn't even touch the noBS.xml file that is causing an error
also offtopic.... how can I restart xbmc from command line.... instead of restarting the whole machine

-=Jason=-

EDIT:FIXED.... do not put a Lirc.xml file in /.xbmc/userdata/Lirc.xml or it will not allow xbmc to start
(This post was last modified: 2012-02-26 03:17 by Flomaster.)
find quote
386938 Offline
Junior Member
Posts: 11
Joined: Oct 2011
Reputation: 0
Location: South Africa
Post: #10
Anybody else have a problem with the picture slideshow screensaver, even though its set to 5 seconds per picture it will sometimes sit on one picture for 2 seconds then skip through a few at barely visible speed, tried re-install same problem. Tried turning pan/zoom off/on did nothing ?
find quote
PizzaCat Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #11
Regarding this login into the ubuntu, is there a way to fix the ultra small font that I have, its very hard to read on a 1080 TV.

I had the same issue as everyone else, but quickly discovered how it auto logs into the last session.
find quote
vikjon0 Offline
---
Posts: 2,500
Joined: Apr 2009
Reputation: 8
Location: Sweden
Post: #12
Try setting dpi option in xorg.conf (google)
find quote
PizzaCat Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Oct 2008
Reputation: 0
Post: #13
Is this a common thing for everyone, or just the few?

(Asrock ION 330)
find quote
saintalan Offline
Junior Member
Posts: 41
Joined: Feb 2012
Reputation: 0
Location: Windsor, UK
Post: #14
Lozman Wrote:Hi,

... However, my sound didn't work and I had to drop into the desktop/CLI to tweak the sound settings (alsamixer).

Sound is now working fine...

Hi Lozman

Hope you are still around, if so could you tell me exactly what you did to resolve sound issue.

I am new to Linux so any detail much appreciated.

Cheers

Alan
find quote
_James_ Offline
Junior Member
Posts: 8
Joined: Mar 2012
Reputation: 0
Post: #15
Hi is there a command for auto-login as I think I unticked it on install and I am always greeted with the login window on boot?

Thanks

James
find quote