Linux - AudioEngine testers - Linux only

  Thread Rating:
  • 4 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
DDDamian Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 3,030
Joined: Sep 2011
Reputation: 254
Location: Canada
Post: #166
(2012-05-12 16:17)wingrunr21 Wrote:  
(2012-05-12 09:32)gnif Wrote:  PEOPLE: I am sick of saying this, do NOT post excerpts from logs, POST THE ENTIRE LOG, just because you think only part of it is relevant, doesn't mean your right, we have lots of log information for a reason.

This is already clear in the first post but I will make it bigger.

+1 to that - we spent a lot of time getting good log info gathered from the system and presented in the log, and we know exactly what those msgs mean. DIY debugging is fine if you solve it, but if you need a dev to help we need the whole picture - often there can be misleading things in the log - let us interpret them.

System: XBMC HTPC with HDMI WASAPI & AudioEngine - Denon AVR-3808CI - Denon DVD-5900 Universal Player - Denon DCM-27 CD-Changer
- Sony BDP-S580 Blu-Ray - X-Box 360 - Android tablet wireless remote - 7.1 Streem/Axiom/Velodyne Surround System
If I have been able to help feel free to add to my reputation +/- below - thanks!
find quote
drivesoslow Offline
Fan
Posts: 470
Joined: Aug 2008
Reputation: 5
Post: #167
I too get the no device available error. I have done a fresh pull this morning, make clean ; ./configure ; make. I hope the info below helps. Thanks.

xbmc.log: http://pastebin.com/GJ379nAg

aplay -l:
Code:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0

aplay -L:
Code:
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
default
hdmi:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    HDMI Audio Output
dmix:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct sample snooping device
hw:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions


uname -r:
Code:
3.2.0-24-generic-pae

ALSA:
Code:
ii  alsa-base                                  1.0.25+dfsg-0ubuntu1                            ALSA driver configuration files
ii  alsa-oss                                   1.0.25-1                                        ALSA wrapper for OSS applications
ii  alsa-tools                                 1.0.25-1ubuntu1                                 Console based ALSA utilities for specific hardware
ii  alsa-tools-gui                             1.0.25-1ubuntu1                                 GUI based ALSA utilities for specific hardware
ii  alsa-utils                                 1.0.25-1ubuntu5                                 Utilities for configuring and using ALSA

ATI HD 6550:
Code:
ii  fglrx-amdcccle-updates                     2:8.960-0ubuntu1                                Catalyst Control Center for the AMD graphics accelerators
ii  fglrx-updates                              2:8.960-0ubuntu1                                Video driver for the AMD graphics accelerators

The fglrx packages are the official Ubuntu patched 12.4 binaries.

cat /proc/asound/card0/eld#0.0:
Code:
monitor_present        1
eld_valid        0

I only have my Sharp TV plugged into the HDMI
(This post was last modified: 2012-05-13 16:00 by drivesoslow.)
find quote
Ritzie Offline
Senior Member
Posts: 237
Joined: Mar 2009
Reputation: 0
Post: #168
I have the new audio engine installed. Everything works pretty good except I have no sound when it comes to playing mp3s or navi sounds. Navi sounds I'm not concerned about.

aplay -L shows the following

null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
front:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC889A Analog
Front speakers
surround40:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC889A Analog
4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC889A Analog
4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC889A Analog
5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC889A Analog
5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC889A Analog
7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, ALC889A Digital
IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
HDA NVidia, NVIDIA HDMI
HDMI Audio Output

aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: ALC889A Analog [ALC889A Analog]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: ALC889A Digital [ALC889A Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

The log is here.

http://pastebin.com/iQ2CyBgK
(This post was last modified: 2012-05-12 21:15 by Ritzie.)
find quote
dc2000 Offline
Junior Member
Posts: 10
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #169
@gnif -- rebuild alsa, and rebuild xbmc master with make clean. LOG :: http://pastebin.com/YVsQ317K

i tend to wonder if the issue is alsa related... in the old AE when I set custom = hdmi:CARD=Generic,DEV=0 everything was fine. I notice now i get a "unknown pcm" error when i launch xbmc.bin
find quote
BLKMGK Offline
Donor
Posts: 1,740
Joined: Jul 2006
Reputation: 4
Location: USA Virginia
Post: #170
Is ALSA 1.0.25 required per the log messages? I'm unable to install it on Ubuntu 10.10 with the latest Kernel and am THIS >< close to moving to 11.04 (Unity gag!). I've got two machines soundless right now that are ATOM\ION systems that had been working. If I don't have to move to 1.0.25 I'm sticking to 10.10....

Openelec Gotham, MCE remote(s), Intel i3 NUC, DVDs fed from unRAID cataloged by DVD Profiler. HD-DVD encoded with Handbrake to x.264. Yamaha receiver(s)
find quote
luna_s Offline
Senior Member
Posts: 116
Joined: Aug 2005
Reputation: 0
Post: #171
I've got it compiled on fresh xbmcbuntu which has 1.0.24 and i've got sound so doesn't appear so
(This post was last modified: 2012-05-12 23:02 by luna_s.)
find quote
Mizaki Offline
Fan
Posts: 726
Joined: Apr 2011
Reputation: 14
Post: #172
Trying it out with AMD Radeon HD 4200. It's not listing the HDMI. To do with the problem of finding HDMI devices?
Code:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC889A Analog [ALC889A Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC889A Digital [ALC889A Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Code:
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
    Playback/recording through the PulseAudio sound server
default
front:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    Front speakers
surround40:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=SB,DEV=1
    HDA ATI SB, ALC889A Digital
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=SB,DEV=1
    HDA ATI SB, ALC889A Digital
    Direct sample snooping device
hw:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=SB,DEV=1
    HDA ATI SB, ALC889A Digital
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=SB,DEV=0
    HDA ATI SB, ALC889A Analog
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=SB,DEV=1
    HDA ATI SB, ALC889A Digital
    Hardware device with all software conversions
dmix:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct sample snooping device
hw:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=HDMI,DEV=3
    HDA ATI HDMI, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions
Code:
ii  alsa-base      1.0.24+dfsg-0u ALSA driver configuration files
ii  alsa-utils     1.0.24.2-0ubun Utilities for configuring and using ALSA
ii  alsamixergui   0.9.0rc2-1-9   graphical soundcard mixer for ALSA soundcard
AMD driver 12.3.
Log. Hopefully it's useful.

[Image: watched-clearlogo.jpg]
AWXi - Ajax web interface. Wiki
find quote
BLKMGK Offline
Donor
Posts: 1,740
Joined: Jul 2006
Reputation: 4
Location: USA Virginia
Post: #173
Just compiled with the latest fixes inserted last night. Zotac has nav sounds and mp3 audio from music but nothing from video. I had to switch the audio output to NVIDIA HDMI. Best I can do for the log is this as it's too danged big! http://pastebin.com/iNUiwdf2 LOTS of SQL errors spamming me and no my db permissions are just fine <sigh>

For the Zotac:

aplay -l
Code:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: NVidia [HDA NVidia], device 3: NVIDIA HDMI [NVIDIA HDMI]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0

aplay -L
Code:
blkmgk@upstairs:~/xbmc$ aplay -L
null
    Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
hdmi-remap
remap-surround71
default:CARD=NVidia
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    Default Audio Device
front:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    Front speakers
surround40:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
hdmi:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, NVIDIA HDMI
    HDMI Audio Output
dmix:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, ALC888 Digital
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, NVIDIA HDMI
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, ALC888 Digital
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, NVIDIA HDMI
    Direct sample snooping device
hw:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, ALC888 Digital
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, NVIDIA HDMI
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=NVidia,DEV=0
    HDA NVidia, ALC888 Analog
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=NVidia,DEV=1
    HDA NVidia, ALC888 Digital
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=NVidia,DEV=3
    HDA NVidia, NVIDIA HDMI
    Hardware device with all software conversions

uname -r
Code:
blkmgk@upstairs:~/xbmc$ uname -r
2.6.35-32-generic


The Asrock looks like alsa is now broken. My attempts to update it last night seems to have borked it. I will try to reinstall alsa and report back on this one <sigh>

Openelec Gotham, MCE remote(s), Intel i3 NUC, DVDs fed from unRAID cataloged by DVD Profiler. HD-DVD encoded with Handbrake to x.264. Yamaha receiver(s)
find quote
ScotchTape Offline
Junior Member
Posts: 23
Joined: Jun 2011
Reputation: 0
Location: northrhine-wesphalia
Post: #174
rebuild xbmc from scratch, as advised only did ./configure, installed and tried to play a movie. Movie started playing very choppy with no sound and froze a few seconds later. I've stopped playing and closed xbmc. The file plays fine in Eden.

log: http://paste.ubuntu.com/984942/

I've updated nvidia to 295.49
Code:
uname -a
Linux vdr 2.6.38-15-generic #59-Ubuntu SMP Fri Apr 27 16:03:32 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

HTPC: Antec Fusion MAX | AS B76M | Intel G1610 | Intel 40GB SSD, WDEAS 1TB HD | 4GB RAM | Nvidia GT630 | RC6 IR-Receiver | Imon display
Home AV: Panasonic TX-P42ST33 Plasma | Denon AVR-2312 | Teufel 5.1 THX- Speakers | Harmony One Remote & NYXBoard| Logitech DiNovo mini

[Image: widget]
find quote
negge Offline
Team-Kodi Member
Posts: 2,226
Joined: Dec 2010
Reputation: 25
Location: Finland
Post: #175
gnif Wrote:@negge - You have a MEI Panasonic-TV plugged in

In fact the computer is hooked to a Yamaha reciever which in turn is hooked to my Panasonic TV. I don't know why the "device name" seems to get passed along, but I guess it doesn't matter.
find quote
P-I H Offline
Junior Member
Posts: 41
Joined: Feb 2012
Reputation: 0
Post: #176
I moved my nvidia GT520 card to my HTPC and made a dual boot with Vista and Ubuntu 12.04.
On Vista I installed DDDamian's XBMC-AE Final. On Ubuntu I compiled the Master.

After I changed some audio settings in the control panel all my Music Videos played OK in Vista.

The Ubuntu version has problems with drop-outs when playing DTS HD MA, see log
http://pastebin.com/as2JvTM8

The cpu on the HTPC is an Intel Pentium E5200
find quote
vicbitter Offline
Donor
Posts: 253
Joined: Jan 2011
Reputation: 3
Post: #177
(2012-05-13 08:50)ScotchTape Wrote:  rebuild xbmc from scratch, as advised only did ./configure, installed and tried to play a movie. Movie started playing very choppy with no sound and froze a few seconds later. I've stopped playing and closed xbmc. The file plays fine in Eden.

log: http://paste.ubuntu.com/984942/

I've updated nvidia to 295.49
Code:
uname -a
Linux vdr 2.6.38-15-generic #59-Ubuntu SMP Fri Apr 27 16:03:32 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Not wanting to state the obvious but, when you say "from scratch", I assume you mean taking a fresh pull from the XBMC git?

There was a bug that gnif fixed in the last day or so that certainly addressed similar issues that I was experiencing...
find quote
eternalsword Offline
Member
Posts: 52
Joined: May 2010
Reputation: 0
Post: #178
(2012-05-13 14:45)negge Wrote:  
gnif Wrote:@negge - You have a MEI Panasonic-TV plugged in

In fact the computer is hooked to a Yamaha reciever which in turn is hooked to my Panasonic TV. I don't know why the "device name" seems to get passed along, but I guess it doesn't matter.

@negge, sounds like you may have your Yamaha receiver set to pass audio through to the TV. If you do this, the receiver is limited to the audio capabilities of the TV, and the EDID info that gets passed to the computer is the TV's. See here.

xbmc from https://github.com/eternalsword/xbmc/tree/delta, transparency 4.0.3 (svn), gentoo kernel 3.2.0-rc7
find quote
dc2000 Offline
Junior Member
Posts: 10
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #179
@wingrunr21 - here is my alsa info log :: http://pastebin.com/i8bp3nJ5

let me know if you see anything ?!
find quote
ScotchTape Offline
Junior Member
Posts: 23
Joined: Jun 2011
Reputation: 0
Location: northrhine-wesphalia
Post: #180
(2012-05-13 19:52)vicbitter Wrote:  Not wanting to state the obvious but, when you say "from scratch", I assume you mean taking a fresh pull from the XBMC git?

There was a bug that gnif fixed in the last day or so that certainly addressed similar issues that I was experiencing...

deleted the 'old' xbmc-dir, cloned into a new directory. Tried it again yesterday afternoon, after pulling the latest commit, recompile, still no sound..
I don't know what broke while the merge, but the versions before the merge where fine.

I'm aware of commit 6a7404b577db96f2a367c21d25904c37538c16a7 Smile

I'll try again later with --without-pulse

HTPC: Antec Fusion MAX | AS B76M | Intel G1610 | Intel 40GB SSD, WDEAS 1TB HD | 4GB RAM | Nvidia GT630 | RC6 IR-Receiver | Imon display
Home AV: Panasonic TX-P42ST33 Plasma | Denon AVR-2312 | Teufel 5.1 THX- Speakers | Harmony One Remote & NYXBoard| Logitech DiNovo mini

[Image: widget]
(This post was last modified: 2012-05-14 12:22 by ScotchTape.)
find quote
Post Reply