Windows - XBMC freezes on startup

  Thread Rating:
  • 1 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
janw Offline
Junior Member
Posts: 4
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #1
Hi! I have the following problem with my XBMC installation:

XBMC completely freezes on startup since today after running just fine for approx. 2 months. I allready restarted the pc several times and also cleared the C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC\cache folder. Last addon I installed was Livestreams but after that the system worked just fine. Please help!

xbmc.log:
Code:
16:03:55 T:2928  NOTICE: -----------------------------------------------------------------------
16:03:55 T:2928  NOTICE: Starting XBMC (11.0-RC2 Git:20120229-f38655f), Platform: Windows 7, 64-bit (WoW) Service Pack 1 build 7601. Built on Feb 29 2012 (compiler 1600)
16:03:55 T:2928  NOTICE: Intel(R) Atom(TM) CPU D525   @ 1.80GHz
16:03:55 T:2928  NOTICE: Desktop Resolution: 1920x1080 32Bit at 25Hz
16:03:55 T:2928  NOTICE: Running with restricted rights
16:03:55 T:2928  NOTICE: Aero is disabled
16:03:55 T:2928  NOTICE: special://xbmc/ is mapped to: C:\Program Files (x86)\XBMC
16:03:55 T:2928  NOTICE: special://xbmcbin/ is mapped to: C:\Program Files (x86)\XBMC
16:03:55 T:2928  NOTICE: special://masterprofile/ is mapped to: C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC\userdata
16:03:55 T:2928  NOTICE: special://home/ is mapped to: C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC\
16:03:55 T:2928  NOTICE: special://temp/ is mapped to: C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC\cache
16:03:55 T:2928  NOTICE: The executable running is: C:\Program Files (x86)\XBMC\XBMC.exe
16:03:55 T:2928  NOTICE: Local hostname: id41
16:03:55 T:2928  NOTICE: Log File is located: C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC\xbmc.log
16:03:55 T:2928  NOTICE: -----------------------------------------------------------------------
16:03:55 T:2928  NOTICE: Setup SDL
16:03:55 T:2928  NOTICE: Found screen: Generic PnP Monitor on NVIDIA ION, adapter 0.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Primary mode: 1920x1080 @ 25.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 640x480 @ 59.94 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 640x480 @ 60.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 720x480 @ 59.94 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 720x480 @ 60.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 720x480 @ 29.97i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 720x480 @ 30.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 720x576 @ 50.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 720x576 @ 25.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 800x600 @ 50.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 800x600 @ 60.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 800x600 @ 59.94 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1024x768 @ 25.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1024x768 @ 30.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1024x768 @ 29.97i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1152x864 @ 25.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1152x864 @ 30.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1152x864 @ 29.97i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1176x664 @ 50.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1176x664 @ 60.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1176x664 @ 59.94 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x720 @ 50.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x720 @ 60.00 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x720 @ 59.94 - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x768 @ 25.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x768 @ 30.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x768 @ 29.97i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x800 @ 25.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x800 @ 30.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x800 @ 29.97i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x960 @ 25.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1280x960 @ 30.00i - Full Screen
------------------ I removed some of these repeating lines as they are all nearly the same because of the post character limit -------------------
16:03:55 T:2928  NOTICE: Previous line repeats 2 times.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1920x1080 @ 25.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1920x1080 @ 30.00i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: Additional mode: 1920x1080 @ 29.97i - Full Screen
16:03:55 T:2928  NOTICE: load settings...
16:03:55 T:2928  NOTICE: special://profile/ is mapped to: special://masterprofile/
16:03:55 T:2928  NOTICE: loading special://masterprofile/guisettings.xml
16:03:55 T:2928  NOTICE: Getting hardware information now...
16:03:55 T:2928  NOTICE: Checking resolution 12
16:03:55 T:2928  NOTICE: Loading player core factory settings from special://xbmc/system/playercorefactory.xml.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Loaded playercorefactory configuration
16:03:55 T:2928  NOTICE: Loading player core factory settings from special://masterprofile/playercorefactory.xml.
16:03:55 T:2928  NOTICE: special://masterprofile/playercorefactory.xml does not exist. Skipping.
16:03:55 T:2928  NOTICE: No settings file to load (special://xbmc/system/advancedsettings.xml)
16:03:55 T:2928  NOTICE: No settings file to load (special://masterprofile/advancedsettings.xml)
16:03:55 T:2928  NOTICE: Default DVD Player: dvdplayer
16:03:55 T:2928  NOTICE: Default Video Player: dvdplayer
16:03:55 T:2928  NOTICE: Default Audio Player: paplayer
16:03:55 T:2928  NOTICE: Disabled debug logging due to GUI setting. Level 0.
16:03:55 T:2928  NOTICE: Log level changed to 0
16:03:55 T:2928  NOTICE: Loading media sources from special://masterprofile/sources.xml
16:03:58 T:5036   ERROR: CRemoteControl::Connect - failed to connect
16:03:58 T:2928  NOTICE: initializing playlistplayer
16:03:58 T:2928  NOTICE: DONE initializing playlistplayer
16:03:59 T:2928  NOTICE: initialize done
16:03:59 T:2928  NOTICE: Running the application...
16:03:59 T:2928  NOTICE: Webserver: Starting...
16:03:59 T:2928   ERROR: WebServer: Failed to start the webserver
16:03:59 T:2928  NOTICE: starting upnp renderer
16:03:59 T:2928  NOTICE: ES: Starting event server
16:03:59 T:3440  NOTICE: ES: Starting UDP Event server on 0.0.0.0:9777
16:03:59 T:3440  NOTICE: UDP: Listening on port 9777
16:03:59 T:4896  NOTICE: -->Python Interpreter Initialized<--
16:04:00 T:4896  NOTICE: downloader ARGV: ['']
16:04:00 T:3924  NOTICE: -->Python Interpreter Initialized<--
16:04:00 T:1844  NOTICE: -->Python Interpreter Initialized<--
16:04:00 T:3804  NOTICE: -->Python Interpreter Initialized<--
16:04:00 T:1844  NOTICE: [PLUGIN] 'Weather Plus: Version - 3.0.1' initialized!
16:04:01 T:1844  NOTICE: [Weather Plus] Location Index : 1
16:04:01 T:3924  NOTICE:  StorageServer Module loaded RUN
16:04:01 T:3924  NOTICE: StorageClient-0.9.2 Starting server
16:04:01 T:3924  NOTICE: StorageServer-0.9.2 Storage Server starting C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC\userdata\Database\commoncache.db
16:04:01 T:1844  NOTICE: [Weather Plus]
16:04:01 T:1844  NOTICE: [Weather Plus] ERROR : No Location Selected
16:04:07 T:632  NOTICE: -->Python Interpreter Initialized<--
16:04:07 T:632   ERROR: CThread::staticThread : Access violation at 0x1e0221fc: Reading location 0x00000004

Thank you!

-jan
find quote
jhsrennie Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 7,239
Joined: Nov 2008
Reputation: 118
Location: Chester, UK
Post: #2
We need to see a debug log. You'll have to enable debug logging manually since XBMC won't start, but this is easy to do.

Press Windows-R and in the Run dialog type:

Code:
notepad "%appdata%\xbmc\userdata\advancedsettings.xml"

and click OK, and answer Yes when Notepad asks if you want to create a new file. Copy and paste the following into Notepad:

Code:
<advancedsettings>
  <loglevel>1</loglevel>
</advancedsettings>

Close Notepad and save the changes. Now start XBMC and when it crashes copy the log to http://pastebin.com/ (dont post it here) and post the link here.
find quote
janw Offline
Junior Member
Posts: 4
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #3
Hi jhsrennie and thanks for your reply!

I did as you told and following is the link to the paste: http://pastebin.com/GiGHsCkW
Before I did this I also uninstalled XBMC (keeping the profile data), restarted and reinstalled it. Still the problem exists. I think it's a python error (see line #688)

Is it possible to deactivate single add-ons via config files or something like that?

Again: Thank you very much for your help!

- jan

P.S.: I might be going to complete uninstall XBMC and the profile data and reinstall it now as I'd really watch Game of Thrones Smile Gonna make a restore point and a backup before I do so, so I can roll back for further problem-solving in case that fixes it.
(2012-04-19 00:41)janw Wrote:  P.S.: I might be going to complete uninstall XBMC and the profile data and reinstall it now as I'd really watch Game of Thrones Smile Gonna make a restore point and a backup before I do so, so I can roll back for further problem-solving in case that fixes it.

Update: That apparently solved the problem completely. Everything works fine for now. Again, as I said: If the problem is not clearly evident from the log file and we need further testing, I am willing to roll back my system to the troublesome XBMC installation.

Thanks again! I'm now off watching GoT ;-)

- jan
(This post was last modified: 2012-04-19 00:51 by janw.)
find quote
seanp25 Offline
Junior Member
Posts: 13
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #4
Hi,

I installed XBMC for the first time a few days ago and I've been having this problem too. I'll try to get a log of this later and post same.
find quote
janw Offline
Junior Member
Posts: 4
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #5
@seanp25: Thanks for finding this thread and helping to solve the problem, I'm looking forward to seeing the log. Does your installation also freeze on the first message / post of the RSS feed scrolling through at the bottom?
find quote
jhsrennie Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 7,239
Joined: Nov 2008
Reputation: 118
Location: Chester, UK
Post: #6
I'd guess it's the script.gomiso add-on (C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC\addons\script.gomiso). At least, XBMC crashes immediately after launching it. You can just delete this directory to manually uninstall the add-on.
find quote
seanp25 Offline
Junior Member
Posts: 13
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #7
(2012-04-19 14:45)janw Wrote:  @seanp25: Thanks for finding this thread and helping to solve the problem, I'm looking forward to seeing the log. Does your installation also freeze on the first message / post of the RSS feed scrolling through at the bottom?

It doesn't freeze on the RSS feed. Just some more info: I haven't installed any add-ons (only Youtube and the Auto-Updater, but this freeze has been happening since the very first time I ran XBMC after installing it).

It freezes on startup maybe 50% of the time (never immediately after rebooting Windows).

I'm on Windows 7 on a Dell XPS 14z laptop.
(This post was last modified: 2012-04-20 12:19 by seanp25.)
find quote
janw Offline
Junior Member
Posts: 4
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #8
(2012-04-19 18:42)jhsrennie Wrote:  I'd guess it's the script.gomiso add-on (C:\Users\user\AppData\Roaming\XBMC\addons\script.gomiso). At least, XBMC crashes immediately after launching it. You can just delete this directory to manually uninstall the add-on.

Hi jhsrennie!
Yes! It seems you're right. After a day, I had the same problem with my new installation of XBMC shortly after I installed the gomiso add-on. After uninstalling it by deleting the add-on directory, everything worked out fine again.

So, THANK YOU!

If it is up to me, this therad may now very well be closed. Dunno if this solved seanp25's problem, too.
(This post was last modified: 2012-04-21 09:50 by janw.)
find quote
seanp25 Offline
Junior Member
Posts: 13
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #9
Glad it's sorted out for you janw!

Here's my startup log. XBMC froze on the Eden startup screen, and after a minute or so I get a Windows dialog about XBMC not responding and offering to close it. (although I can't close it without doing a hard restart. If I go to shutdown Windows, it seems to close everything, but then Windows gets stuck on the "Shutting down..." screen)

http://pastebin.com/tGAen6zr

I also have a log saved from a successful XBMC startup. If you ignore the bits about the remote not being found, the next line after "DEBUG: guilib: Fill viewport always for solving rendering passes" in the successful log is "DEBUG: SECTION:LoadDLL(special://xbmcbin/system/libcurl.dll)". Could it be hanging on this?

I don't have gomiso installed, but I'll try deleting my add-on directory (although like I said, I'm sure this happened the first time I ran XBMC after install, without any add-ons installed yet.
(This post was last modified: 2012-04-21 11:53 by seanp25.)
find quote
seanp25 Offline
Junior Member
Posts: 13
Joined: Apr 2012
Reputation: 0
Post: #10
Still having this issue with the latest nightly.

Log: http://pastebin.com/xRezVSQc

Another clue maybe: when I look under Processes in Task Manager, "System" is using 25% CPU (ie one full core).

Also, after XBMC hangs, audio output doesn't work any more in any other app (XBMC is still stuck on "Not Responding" in the background. I can't exit it, even using End Process). And opening the Windows sound mixer doesn't seem to work. I'm going to try this with all my sound devices disabled and see if it still hangs, then enable them one by one.

It never seems to hang if I run XBMC immediately after rebooting my system. When it hangs, I'm forced to hard power off my system (shutting down Windows normally never completes).

EDIT: Got this info from the Windows dialog, probably not much use though: http://pastebin.com/f5zvs7Sj
(This post was last modified: 2012-05-12 23:12 by seanp25.)
find quote
tulipo Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: May 2012
Reputation: 0
Post: #11
Hi guys i'm experiencing same problem with my new HTPC. I'm following and using xbmc from the version 10 and i've never had this problem before.

XBMC ver 11.0 Eden

I startup my pc, automatically start xbmc and after few keypress on my remote XBMC freeze windows. I need to switch off the pc to solve. I try to unistall and deleting profile folder too but nothing to do.

Here's my debug log: http://pastebin.com/7V2cePW4
find quote
jhsrennie Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 7,239
Joined: Nov 2008
Reputation: 118
Location: Chester, UK
Post: #12
I can't see anything obvious in the log. Did XBMC freeze when recording this log? It looks as if you used TeamViewer and pressed alt-F4 to end XBMC. Can you record a log showing a freeze?
(This post was last modified: 2012-05-27 10:00 by jhsrennie.)
find quote
hotrod02 Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: Jun 2012
Reputation: 0
Post: #13
I have the same exact issue you guys are having with my Dell XPS 14Z. I have installed it on atleast 3 other computers without any problems. I tried to set up logs, but the logs are not writing to the newly created "advancedsettings" file in my appdata directory.

Please help! Love the software and need it on this laptop.

Update:

I was troubleshooting the issue for again today. I think I fixed it. Here is what I did to get XBMC 11 to work.
1. Uninstalled the Intel driver, uninstalled and reinstalled XBMC without any luck.
2. Uninstalled the Nvidia driver and had the same results.
3. Reinstalled both drivers and now it works.
(This post was last modified: 2012-06-23 15:45 by hotrod02.)
find quote
sc84647 Offline
Junior Member
Posts: 4
Joined: Jun 2012
Reputation: 0
Post: #14
I also am having the same problem - running on Win7 on Toshiba L775-111 and it hangs on startup. The last entry in the log is same as seanp25 is seeing. I've tried uninstalling (including removing the profile directory) and reinstalling but the problem persists.

Full history - I did a fresh first-time install, enabled Airplay, played a few videos/photos from an iPhone, then it hung and the PC needed rebooting. I'm very keen to get XMBC working (it looked great for the 10 minutes I was able to use it!), any advice appreciated.
(This post was last modified: 2012-06-07 23:31 by sc84647.)
find quote
jhsrennie Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 7,239
Joined: Nov 2008
Reputation: 118
Location: Chester, UK
Post: #15
Because I can't reproduce this the only way to attack the problem is for me to do a custom build of Eden with extra logging around the bit of the code that's crashing. You would have to download the modified XBMC.exe and copy it into the Eden installation directory. If you want to have a go let me know and I'll create the custom build.
find quote
Post Reply