Linux - SOLVED No passthrough sound HDMI ATI

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
charlie0440 Online
Fan
Posts: 385
Joined: Dec 2011
Reputation: 5
Post: #1
Ive been pulling my hair out for days tring to get this to work. I must have read every HDMI thread on here and none have fixed my sound issues. I've tried 2 fresh installed nothing seems to fix it...... Anyway:

I have sound in XBMC but only stereo. I currently have output set to ALSA (Defaults), and whatever I try doesn't seem to work.

aplay- L
Code:
default
    Playback/recording through the PulseAudio sound server
hdmi:CARD=Generic,DEV=0
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    HDMI Audio Output
dmix:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct sample snooping device
hw:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=Generic,DEV=3
    HD-Audio Generic, HDMI 0
    Hardware device with all software conversions
sysdefault:CARD=Generic_1
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    Default Audio Device
front:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    Front speakers
surround40:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    4.0 Surround output to Front and Rear speakers
surround41:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    4.1 Surround output to Front, Rear and Subwoofer speakers
surround50:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    5.0 Surround output to Front, Center and Rear speakers
surround51:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    5.1 Surround output to Front, Center, Rear and Subwoofer speakers
surround71:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    7.1 Surround output to Front, Center, Side, Rear and Woofer speakers
iec958:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Digital
    IEC958 (S/PDIF) Digital Audio Output
dmix:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    Direct sample mixing device
dmix:CARD=Generic_1,DEV=1
    HD-Audio Generic, ALC892 Digital
    Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=Generic_1,DEV=1
    HD-Audio Generic, ALC892 Digital
    Direct sample snooping device
hw:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=Generic_1,DEV=1
    HD-Audio Generic, ALC892 Digital
    Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=Generic_1,DEV=0
    HD-Audio Generic, ALC892 Analog
    Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=Generic_1,DEV=1
    HD-Audio Generic, ALC892 Digital
    Hardware device with all software conversions

aplay -l
Code:
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic_1 [HD-Audio Generic], device 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Generic_1 [HD-Audio Generic], device 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

So I have tried as output & passthrough in XBMC:
hdmi:CARD=Generic,DEV=0
alsa:hdmi:CARD=Generic,DEV=0 (this worked on my previous ubuntu)
hdmi
plughw:0,3
etc etc

my asound.conf is currently empty or non existant.

The wierd thing is in Ubuntu if i try:
Code:
speaker-test -D default -c6 -twav
I can hear front,left, front-centre and front-right. The 2 rear channels are very faint and seem to be coming out of the front speakers, definately not the rear ones)

if I try
Code:
speaker-test -D plughw:0,3 -c6 -twav
I can only hear the front-left and front-right

I have tried editing /etc/pulse/daemon.conf and changing:
; default-sample-channels = 2
; default-channel-map = front-left,front-right
to this
; default-sample-channels = 6
; default-channel-map = front-left,front-right,rear-left,rear-right,front-center,lfe

Please can anyone help, hardware & software: A6-3500, A75m-ITX, Ubuntu 12.04, Catalyst Control Centre 2.14

Guide to building an all in one Ubuntu Server - TV(vdr),File,Music,Web

Server Fractal Designs Define XL, Asus P5QL/EPU, Dual Core E5200, 4gb, L4M-Twin S2 v6.2, Supermicro AOC-USAS-L8I, 1*SSD & 13*HDD drives (24TB total) - Ubuntu Server
XBMC 1 ASRock Z77E-ITX, G850, 8GB RAM, SSD, BD - Ubuntu / OpenElec frodo
XBMC 2 Revo 3700 - OpenElec frodo
XBMC 3 Raspb Pi
(This post was last modified: 2012-06-03 13:27 by charlie0440.)
find quote
Plaguester Offline
Senior Member
Posts: 262
Joined: May 2010
Reputation: 7
Post: #2
Is there an "hdmi (ALSA)" entry in XBMC? Try that one first if it exists.

HTPC 1 - Zotac ZBOX ID80U | 4GB RAM | 64GB SSD | Openelec | Confluence
HTPC 2 - Zotac ZBOX ID41U | 4GB RAM | 60GB SSD | Openelec | Confluence
Server - unRAID Server | 3 x 2TB WD Green HDD, 1TB WD Black HDD (Cache) | Sabnzbd | CouchPotato | Sickbeard
find quote
charlie0440 Online
Fan
Posts: 385
Joined: Dec 2011
Reputation: 5
Post: #3
(2012-05-31 00:00)Plaguester Wrote:  Is there an "hdmi (ALSA)" entry in XBMC? Try that one first if it exists.

There is and after selecting this there is no sound. Even after a restart.

I can get stereo sound from "Defaults (ALSA)" as the output
But once I try a DTS or 5.1 or AC3 stream I have failed to initialize audio device - this is with "hdmi(ALSA)" as passthrough device

Edit: Yes I have AC3 capable and DTS capable receiver selected

Guide to building an all in one Ubuntu Server - TV(vdr),File,Music,Web

Server Fractal Designs Define XL, Asus P5QL/EPU, Dual Core E5200, 4gb, L4M-Twin S2 v6.2, Supermicro AOC-USAS-L8I, 1*SSD & 13*HDD drives (24TB total) - Ubuntu Server
XBMC 1 ASRock Z77E-ITX, G850, 8GB RAM, SSD, BD - Ubuntu / OpenElec frodo
XBMC 2 Revo 3700 - OpenElec frodo
XBMC 3 Raspb Pi
(This post was last modified: 2012-05-31 20:19 by charlie0440.)
find quote
Plaguester Offline
Senior Member
Posts: 262
Joined: May 2010
Reputation: 7
Post: #4
I don't think your "aplay -L" output should list the card as "Generic" (the cards I have always list the manufacturer: NVidia, Intel, Creative...) . Did you install the drivers for your ATI card?

HTPC 1 - Zotac ZBOX ID80U | 4GB RAM | 64GB SSD | Openelec | Confluence
HTPC 2 - Zotac ZBOX ID41U | 4GB RAM | 60GB SSD | Openelec | Confluence
Server - unRAID Server | 3 x 2TB WD Green HDD, 1TB WD Black HDD (Cache) | Sabnzbd | CouchPotato | Sickbeard
find quote
charlie0440 Online
Fan
Posts: 385
Joined: Dec 2011
Reputation: 5
Post: #5
I have the properietry drivers installed from the system settings > additioanl hardware

Catalyst Control Centre 2.14

Is there another way to install the drivers?

Guide to building an all in one Ubuntu Server - TV(vdr),File,Music,Web

Server Fractal Designs Define XL, Asus P5QL/EPU, Dual Core E5200, 4gb, L4M-Twin S2 v6.2, Supermicro AOC-USAS-L8I, 1*SSD & 13*HDD drives (24TB total) - Ubuntu Server
XBMC 1 ASRock Z77E-ITX, G850, 8GB RAM, SSD, BD - Ubuntu / OpenElec frodo
XBMC 2 Revo 3700 - OpenElec frodo
XBMC 3 Raspb Pi
find quote
FernetMenta Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 2,680
Joined: Jul 2010
Reputation: 55
Location: Munich
Post: #6
The outputs of aplay do look ok. My ATI system works with

hdmi:Generic for pass through.
Defaults (ALSA) as audio output

asound.conf
pcm.!default plug:hdmi:Generic
find quote
Chainsawdave Offline
Junior Member
Posts: 9
Joined: May 2012
Reputation: 0
Post: #7
Hi, I have a very similar set of issues (and have tried most of the same things) as Charlie0440. I was recomended to post in an ATI specif room. The advice I was given was that i did not ahve the ATI drivers. My aplay -l looks like this

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC892 Analog [ALC892 Analog]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH],device 1: ALC892 Digital [ALC892 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 2: Generic [HD Audio Generic], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0

Have tried plughw:2,3 in custom setting but no joy.

So my two questions are:
1) How does one install audio drivers on a live install (ie I'm running xbmc off a USB drive as an installed program)
2)How can I FTP into the XBMC to look at the files like text files I creat with the aplay-L?

Oh BTW I'm running ASRock H67M-ITX, 4GB Ram, A Radeon 6450 Graphics card Intel i3 2100 processor with Eden 11.0 I have HDMI connected to the graphics card and an optical Toshlink out for sound. Analog sound works fine using the generic driver. HDMI video works fine. The digital audio outputs give me nothing.

Any help you can give will be greatly appreciated. i have been trying to get this to work off an on for 4 weeks
find quote
charlie0440 Online
Fan
Posts: 385
Joined: Dec 2011
Reputation: 5
Post: #8
(2012-06-01 11:27)FernetMenta Wrote:  The outputs of aplay do look ok. My ATI system works with

hdmi:Generic for pass through.
Defaults (ALSA) as audio output

asound.conf
pcm.!default plug:hdmi:Generic

hdmi:Generic didn't work as passthrough

Im starting to think its a Ubuntu problem, how can I install the ATI drivers? Is the proprietry drivers not all that is needed?

Guide to building an all in one Ubuntu Server - TV(vdr),File,Music,Web

Server Fractal Designs Define XL, Asus P5QL/EPU, Dual Core E5200, 4gb, L4M-Twin S2 v6.2, Supermicro AOC-USAS-L8I, 1*SSD & 13*HDD drives (24TB total) - Ubuntu Server
XBMC 1 ASRock Z77E-ITX, G850, 8GB RAM, SSD, BD - Ubuntu / OpenElec frodo
XBMC 2 Revo 3700 - OpenElec frodo
XBMC 3 Raspb Pi
find quote
charlie0440 Online
Fan
Posts: 385
Joined: Dec 2011
Reputation: 5
Post: #9
Ok some more results. If I open up a 5.1 movie with ubuntu movie player my amp shows LINEAR 44khz
Same movie opened in VLC shows LINEAR 48khz

Output device in VLC is HD-Augio-Generic, HDMI 0 HDMI Audio Output

Sure my amp used to say "3/2.1"

Guide to building an all in one Ubuntu Server - TV(vdr),File,Music,Web

Server Fractal Designs Define XL, Asus P5QL/EPU, Dual Core E5200, 4gb, L4M-Twin S2 v6.2, Supermicro AOC-USAS-L8I, 1*SSD & 13*HDD drives (24TB total) - Ubuntu Server
XBMC 1 ASRock Z77E-ITX, G850, 8GB RAM, SSD, BD - Ubuntu / OpenElec frodo
XBMC 2 Revo 3700 - OpenElec frodo
XBMC 3 Raspb Pi
find quote
FernetMenta Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 2,680
Joined: Jul 2010
Reputation: 55
Location: Munich
Post: #10
(2012-06-01 22:19)charlie0440 Wrote:  
(2012-06-01 11:27)FernetMenta Wrote:  The outputs of aplay do look ok. My ATI system works with

hdmi:Generic for pass through.
Defaults (ALSA) as audio output

asound.conf
pcm.!default plug:hdmi:Generic

hdmi:Generic didn't work as passthrough

Im starting to think its a Ubuntu problem, how can I install the ATI drivers? Is the proprietry drivers not all that is needed?

Please post a debug log, I want to check for the message when XBMC tries to open hdmi:Generic.

EDIT: you have configured pulse audio as default. In this case alsa pass through does not work because pa already uses the device.
(This post was last modified: 2012-06-02 09:55 by FernetMenta.)
find quote
charlie0440 Online
Fan
Posts: 385
Joined: Dec 2011
Reputation: 5
Post: #11
Full logs here:
Your debug xbmc.log: http://xbmclogs.com/show.php?id=3187
Your XBMC crashlog: http://xbmclogs.com/show.php?id=3188

I think this is what you are after:

10:25:44 T:140265570428672 NOTICE: Creating audio device with codec id: 86020, channels: 2, sample rate: 48000, pass-through
10:25:44 T:140265570428672 ERROR: PulseAudio: Waited for the stream but it failed
10:25:44 T:140265578821376 NOTICE: fps: 23.976024, pwidth: 1280, pheight: 534, dwidth: 1280, dheight: 534
10:25:44 T:140265578821376 NOTICE: Display resolution ADJUST : DFP1: 1920x1080 @ 23.98Hz (20) (weight: 0.000)
10:25:44 T:140265570428672 ERROR: Initialize - device hdmi:Generic,AES0=0x6,AES1=0x82,AES2=0x0,AES3=0x2 busy retrying...
10:25:44 T:140265570428672 ERROR: Initialize - failed to open custom device hdmi:Generic,AES0=0x6,AES1=0x82,AES2=0x0,AES3=0x2 (error:Device or resource busy), retry with default hdmi:Generic
10:25:44 T:140265570428672 ERROR: Initialize - pcm_open_lconf, alsa error: -16 - Device or resource busy
10:25:44 T:140267439212416 ERROR: GLX: Same window as before, refreshing context
10:25:44 T:140265570428672 ERROR: Creating a Null Audio Renderer, Check your audio settings as this should not happen
10:25:44 T:140267439212416 NOTICE: Using GL_TEXTURE_2D

EDIT: It says "retry with default hdmi:Generic"

I am using the following above:
output Defaults (ALSA)
passthrought hdmi:Generic

Guide to building an all in one Ubuntu Server - TV(vdr),File,Music,Web

Server Fractal Designs Define XL, Asus P5QL/EPU, Dual Core E5200, 4gb, L4M-Twin S2 v6.2, Supermicro AOC-USAS-L8I, 1*SSD & 13*HDD drives (24TB total) - Ubuntu Server
XBMC 1 ASRock Z77E-ITX, G850, 8GB RAM, SSD, BD - Ubuntu / OpenElec frodo
XBMC 2 Revo 3700 - OpenElec frodo
XBMC 3 Raspb Pi
(This post was last modified: 2012-06-02 11:47 by charlie0440.)
find quote
FernetMenta Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 2,680
Joined: Jul 2010
Reputation: 55
Location: Munich
Post: #12
That's what I have expected. hdmi:Generic is the correct name when using ALSA but in your case the device can't be opened because you are having pa connected to it.
AFAIK pa supports pass through since Eden. Don't you get suitable pa devices for pass through. Sorry I can't help with pa because I always remove it from my systems.
find quote
charlie0440 Online
Fan
Posts: 385
Joined: Dec 2011
Reputation: 5
Post: #13
So do you recommend I remove it? how do I do this:

sudo apt-get purge pulseaudio?

Guide to building an all in one Ubuntu Server - TV(vdr),File,Music,Web

Server Fractal Designs Define XL, Asus P5QL/EPU, Dual Core E5200, 4gb, L4M-Twin S2 v6.2, Supermicro AOC-USAS-L8I, 1*SSD & 13*HDD drives (24TB total) - Ubuntu Server
XBMC 1 ASRock Z77E-ITX, G850, 8GB RAM, SSD, BD - Ubuntu / OpenElec frodo
XBMC 2 Revo 3700 - OpenElec frodo
XBMC 3 Raspb Pi
find quote
charlie0440 Online
Fan
Posts: 385
Joined: Dec 2011
Reputation: 5
Post: #14
SOLVED:
sudo apt-get autoremove pulseaudio
reboot

Full digital sound, DTS etc Smile damn pulseaudio

Guide to building an all in one Ubuntu Server - TV(vdr),File,Music,Web

Server Fractal Designs Define XL, Asus P5QL/EPU, Dual Core E5200, 4gb, L4M-Twin S2 v6.2, Supermicro AOC-USAS-L8I, 1*SSD & 13*HDD drives (24TB total) - Ubuntu Server
XBMC 1 ASRock Z77E-ITX, G850, 8GB RAM, SSD, BD - Ubuntu / OpenElec frodo
XBMC 2 Revo 3700 - OpenElec frodo
XBMC 3 Raspb Pi
find quote
gnade Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: Jul 2012
Reputation: 0
Post: #15
(2012-06-03 13:24)charlie0440 Wrote:  SOLVED:
sudo apt-get autoremove pulseaudio
reboot

Full digital sound, DTS etc Smile damn pulseaudio


This unfortunately did not work for me Sad

Fresh install of 12.04 today, all I can get is the menu sounds.
After removing pulseaudio i then had no devices listed for output in 'sound' settings let alone XBMC
find quote