Windows - Direct Sound or Wasapi?

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
Revenge Offline
Junior Member
Posts: 36
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #1
Hello people,

I have a HTPC with a Creative Sound Blaster Recon3D.
In Audio Settings i use Analog Output and 5.1 Channels.

In the Audio Output device, i can choose Direct Sound or Wasapi. What is the best for my configuration? I don't know the difference between both.
find quote
ang3lt Offline
Junior Member
Posts: 2
Joined: Jun 2012
Reputation: 0
Post: #2
Hi Guys,

I would have pretty much the same question.
Also i can't figure out how could i use volume amplification. It's always greyed out. I guess this happens because my configuration is not correct.
Any help would be appreciated!


Cheers
find quote
joebrady Offline
Team-Kodi Member
Posts: 1,649
Joined: Apr 2007
Reputation: 6
Location: Floyds Knobs, IN
Post: #3
http://wiki.xbmc.org/index.php?title=Windows_audio_APIs
find quote
markhunter99 Offline
Junior Member
Posts: 12
Joined: Jun 2012
Reputation: 0
Post: #4
Not sure if this clarifies anything for you, but I've just been playing with the audio configuration and I found that when WASAPI was in use my two Front L and Front R speakers played what should have been coming out of the rear surround speakers. When directsound was in use everything was as it should be. However, others have said that they prefer WASAPI so I guess it depends on the system. If you can't hear a difference I'd guess it doesn't matter.
find quote
dwjp90 Offline
Junior Member
Posts: 27
Joined: Aug 2011
Reputation: 1
Post: #5
Wrong forum, please disregard.

[Image: watched-fanart.jpg]
TheTVDB.com moderator
(This post was last modified: 2012-06-14 08:33 by dwjp90.)
find quote
kulprit Offline
Senior Member
Posts: 249
Joined: Jan 2009
Reputation: 0
Post: #6
I have the same question. Prior to the new AE i could use Wasapi. Now however on Frodo Alpha2 I get no sound when i choose wasapi.
find quote
draik Offline
Junior Member
Posts: 8
Joined: May 2012
Reputation: 0
Post: #7
good afternoon
I have exactly the same problem! a2 in the 8th WASAPI used the system, but from the alpha of the 13th, what happens is that the HD movies with DTS sound is muted, you can not DTS sound, but with the alpha2 release on the 8th DTS sound gave HD with DTS sound as I wanted! and have experimented with the remaining 13, 14, 15 and 16 and still in it! but if I put appears DirectSound multichannel sound, but without sound

HTPC XTREAMER ULTRA1 HDMI TO ONKYO 805 WITH 7.1 SPEAKERS B&W, TV PLASMA PANASONIC, 3TB USB2
find quote
Monkeysweat Offline
Member
Posts: 53
Joined: Jun 2010
Reputation: 0
Post: #8
In analog mode, direct sound will probably work best as you will not be bitstreaming to an external receiver, the conversion happens at the PC level.

In digital mode (HDMI or SPDIF) WASAPI would be best as it passes unprocessed data 'as is' to the receiver to be played and does not allow other windows sounds to interfere or get added to the mix.

That being said, not all PCs are compatible with the modes, so it may just come down to whatever works best for you.

If you cant control, you probably have "DTS Capable receiver" checked off along with some of the other checkmarks, if you uncheck everything you can control the volume, HOWEVER, you are no longer getting pure bitstreaming to your receiver as your PC is now making sure the audio it outputs is compatible with the receiver. --- it is best to control audio with your receiver, not your PC, although it isn't as slick as you will need more remotes!!
find quote
efi.hoory Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: Sep 2013
Reputation: 0
Post: #9
Hi,
I use Microsoft.DirectX.DirectSound to play audio, and I found that I have a sample rate limitation of maximum 200k.
I use Windows 7, and I found out that in Windows 7, DirectSound use WASAPI.
I want to know what is the max sample rate of WASAPI. Does DirectSound is limited to the same maximum sample rate of WASAPI?
Anyway, I want to know if there is a way of playing audio in rate greater than 200k (with DirectSound, WASAPI or something else).
thanks,
Efi.
find quote
THRobinson Offline
Senior Member
Posts: 288
Joined: Jul 2011
Reputation: 0
Location: Zurich, ON (Canada)
Post: #10
Old post I know but, was having issues with my XBMC audio, where if using 5.1 I was getting constant crackling/popping during loud parts of movies... regardless if was AAC, AC3 or DTS. If the option was there for 2.0, if I switched to that track the audio was fine.

I was on WASAPI, I switched to DIrectSound and the problem was fixed.

I have a very simple setup... Computer connects to the TV with an HDMI cable... that's all. Just a stereo TV, no sound bar, receiver or 5.1 speakers.

Found this thread when researching the difference between WASAPI and Direct, thought I'd post in case someone else was having the same issues.

Operating System: Win7 64-Bit Pro w/SP1
System: Intel Core2Quad 2.67Ghz Q9450/ 4GB PC6400 DDR2 Memory/ Asus GTX 650 Ti BOOST OC 2GB
XBMC Build: Gotham 13.2
Remote: Sony Remote (RM-VZ320) and HP Receiver (5188-1667)
Display: 40" Sony Bravia HDTV
find quote