Mac OS X - Problem with SMB protocol after updating to Mac OS Maverick

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
tomski182 Offline
Junior Member
Posts: 4
Joined: Oct 2013
Reputation: 0
Post: #16
(2013-10-25 13:41)cecemf Wrote:  
(2013-10-23 23:35)knaapjen Wrote:  Hi, I have updated my Macbook Pro to Mac OS Mavericks, and since then my apple tv 2 isn't properly working.

The SMB protocol doesn't seem to work anymore? I can't add new directory's with (zeroconfig, SMB) and it can't find the old directory's.

Is there a fixx for this or is there anyone who knows what te problem is.

Did you update your Apple Tv to the latest OS that came out last night ?

I haven't updated my ATV2 in years. It auto boots in to xbmc.
find quote
Ashlom Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Oct 2013
Reputation: 0
Post: #17
Hello everyone! fixed the problem with not working SMB over Mavericks by installing SMBUp. SMB now works, but there is a new bug now - synchronization over mysql doesn't work anymore.

That's a really annoying issue with this Mavericks OS. Can somebody tell me if I'm doing something wrong, or that's just a temporary bug in this nightly build of XBMC which works with Mavericks?

Thank you!
find quote
tomski182 Offline
Junior Member
Posts: 4
Joined: Oct 2013
Reputation: 0
Post: #18
Excuse my ignorance, but what do you need mysql for?
find quote
Ashlom Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Oct 2013
Reputation: 0
Post: #19
I use my mac mini like a media_server/player that shares all the content to another(non Mac OS) xbmc devices. I use mysql to synchronize all the databases. You can look details here http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW...sing_MySQL
find quote
BrEEdAA Offline
Junior Member
Posts: 28
Joined: Nov 2011
Reputation: 0
Post: #20
(2013-10-25 23:50)Ashlom Wrote:  Hello everyone! fixed the problem with not working SMB over Mavericks by installing SMBUp. SMB now works, but there is a new bug now - synchronization over mysql doesn't work anymore.

That's a really annoying issue with this Mavericks OS. Can somebody tell me if I'm doing something wrong, or that's just a temporary bug in this nightly build of XBMC which works with Mavericks?

Thank you!

Did you update all clients to a nightly build? The nightly on your mac will have a newer database than what your other machines can read, therefore appears as MySQL not working
find quote
Ashlom Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Oct 2013
Reputation: 0
Post: #21
Other clients are OpenElec installed to Raspberry Pies. I'm was not sure that there is a possibility to instal the nightly on RPi. I don't think that this is the cross platform problem... I never had any problems using different builds yet.
find quote
winestock Offline
Fan
Posts: 442
Joined: Jan 2011
Reputation: 5
Post: #22
(2013-10-25 23:52)tomski182 Wrote:  Excuse my ignorance, but what do you need mysql for?

http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW...sing_MySQL

XBMC Frodo 12.3, Transparency Skin (5.0.9)
PogoPlug v4 running Arm Linux 3.15 as MySQL (mariadb) and media file server for XBMC
Mac OS X 10.9.4
2011 27" iMac 3.4 GHz Quad, 16GB RAM, 1TB HD, 256GB SSD
2009 2.0GHz MacMini, 4GB RAM, 320GB HD
2009 17" Macbook Pro, 8GB RAM, 500GB HD
find quote
Ashlom Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Oct 2013
Reputation: 0
Post: #23
Fixed the mysql issue by installing the latest stable 12.2 Frodo+mavericks_patch. There was a problem in nightly build. Now everything works well.
So to finalize xbmc over mavericks CAN work. You just need to use not apple's SMB issues.
(This post was last modified: 2013-10-27 01:22 by Ashlom.)
find quote
wgstarks Offline
Posting Freak
Posts: 998
Joined: Jun 2013
Reputation: 6
Location: North Carolina, USA
Post: #24
(2013-10-27 01:20)Ashlom Wrote:  Fixed the mysql issue by installing the latest stable 12.2 Frodo+mavericks_patch. There was a problem in nightly build. Now everything works well.
So to finalize xbmc over mavericks CAN work. You just need to use not apple's SMB issues.

You still had to use SMBUp though, right?

[Image: all-thin-banner.jpg]
MacMini5,2 HTPC (Gotham 13.2/Aeon Nox Redux 5.1.4/MacOSX 10.8.5)/Onkyo TXNR609/Panny65VT30
find quote
Ashlom Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Oct 2013
Reputation: 0
Post: #25
Yep. Apples's SMB2.0 still don't work with XBMC.
find quote
Ned Scott Offline
Team-Kodi Wiki Guy
Posts: 20,665
Joined: Jan 2011
Reputation: 266
Location: Arizona, USA
Post: #26
The SMB issue that SMBUp was being used for was fixed in one of the v12 bug fix releases. If it's not working with 10.9 then that is a new issue.

You can make easy links to the XBMC wiki using double brackets around common XBMC words: [[debug log]] = debug log, [[Video library]] = Video library, [[SMB]] = SMB , [[userdata]] = userdata, etc
find quote
wgstarks Offline
Posting Freak
Posts: 998
Joined: Jun 2013
Reputation: 6
Location: North Carolina, USA
Post: #27
(2013-10-27 02:53)Ashlom Wrote:  Yep. Apples's SMB2.0 still don't work with XBMC.

Good to know. Think it'll be a while before I update.

[Image: all-thin-banner.jpg]
MacMini5,2 HTPC (Gotham 13.2/Aeon Nox Redux 5.1.4/MacOSX 10.8.5)/Onkyo TXNR609/Panny65VT30
find quote
VonMagnum Offline
Senior Member
Posts: 112
Joined: Aug 2009
Reputation: 1
Post: #28
(2013-10-23 23:35)knaapjen Wrote:  Hi, I have updated my Macbook Pro to Mac OS Mavericks, and since then my apple tv 2 isn't properly working.

The SMB protocol doesn't seem to work anymore? I can't add new directory's with (zeroconfig, SMB) and it can't find the old directory's.

Is there a fixx for this or is there anyone who knows what te problem is.

Mavericks SMB2 doesn't work XBMC Eden on my Gen1 AppleTV units (it worked very POORLY with Mountain Lion's SMB, often locking or crashing). Installing SMBUp (which puts Samba3 on your machine) DOES work perfectly with Mavericks and Mountain Lion with XBMC and older versions of XBMC like Eden. The only issue is that Mavericks likes to re-enable SMB2 on reboots for some reason, despite turning it OFF in System Preferences. It then disable SMBUp. I just have to turn off SMB2 again in preferences and re-start the SMBUp Samba server (takes less than 30 seconds, really and I don't reboot much, but it'd be nice if Mavericks would respect my preferences changes just the same).

I'm thinking of switching to NFS, though. I don't plan on updating my AppleTVs past Eden any time soon since I'd have to insert a USB drive to use newer versions of XBMC and that's not acceptable to me right now. But I want SMB2 available in case I need it and you can't run it and Samba3 at the same time, as far as I can tell.
find quote
wgstarks Offline
Posting Freak
Posts: 998
Joined: Jun 2013
Reputation: 6
Location: North Carolina, USA
Post: #29
Here is a link if anyone needs it. http://eduo.info/apps/smbup

[Image: all-thin-banner.jpg]
MacMini5,2 HTPC (Gotham 13.2/Aeon Nox Redux 5.1.4/MacOSX 10.8.5)/Onkyo TXNR609/Panny65VT30
find quote
Kokonutcreme Offline
Fan
Posts: 353
Joined: Apr 2009
Reputation: 2
Location: Melbourne, VIC
Post: #30
Many thanks to all who advised about installing SMBUp.

I upgraded from Snow Leopard to Mavericks over the weekend, running Frodo 12.2 on a Win7 machine streaming from external drives connected to my iMac.

I was eventually able to restore my network connections between Windows and OS X but discovered after adding a couple of new movies to my collection that they weren't being scraped, I could browse to the directories via Windows Explorer and see the files so it wasn't because of the network connection.

After investigating possible causes I noticed a peculiar behaviour in XBMC where I could browse to the drive where I added the movies but there were 0 items in the specific directory. Initially I thought maybe it didn't like spaces between the names of the folders containing the movie files and after an hour of troubleshooting I realised that XBMC connecting to SMB shares hosted on Mavericks couldn't see any more than around 50 titles in a single folder.

As the enormity of this dawned upon me due to the size of my library I was faced with the prospect of either reinstalling Snow Leopard, reorganising my entire collection and rescraping or searching the forums for a possible solution.

I'm so glad I decided upon the latter. Installed SMBUp and samba shares are working perfectly again (in truth better than they were before) and I won't lose hours out of my day with downgrading the OS or rescraping my entire library.

[Image: widget]
find quote