HDHomerun Prime LIVE TV issues on XBMC with 0.27 mthtv

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
ozooha Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Post: #1
Hi Everyone,
I followed the setup as per the official page on http://www.mythtv.org/wiki/Silicondust_HDHomeRun_Prime
to set up my network tuner. However I used a free xmltv grabber and so set the video source section to "no grabber".
I went ahead and did the channel scan in the input connection section using the cable and qam256 as my input choices.
Below is a snapshot of my channel table from the mythconverge database.

MariaDB [mythconverg]> select callsign,channum,xmltvid,name,serviceid,tvformat from mythconverg.channel;
+----------+----------+---------+-------------------------+-----------+----------+
| callsign | channum | xmltvid | name | serviceid | tvformat |
+----------+----------+---------+-------------------------+-----------+----------+
| KIDS | 13_2 | | KIDS | 131 | ATSC |
| V-ME | 13_3 | | V-ME | 199 | ATSC |
| WCBS-HD | 2_1 | | WCBS-HD | 702 | ATSC |
| WNET-HD | 13_1 | | WNET-HD | 713 | ATSC |
| COZI-TV | 4_2 | | COZI-TV | 109 | ATSC |
| WNBC | 4_1 | | WNBC | 704 | ATSC |
| WNYW | 5_1 | | WNYW | 705 | ATSC |
| WTBY-D1 | 54_1 | | TBN | 134 | ATSC |
| ION | 31_1 | | WPXN ION | 703 | ATSC |
| WNJU-HD | 47_1 | | WNJU-HD | 714 | ATSC |
| WRNN-D1 | 48_1 | | WRNN-D1 | 762 | ATSC |
| WMBC DT | 63_1 | | WMBC Digital Television | 763 | ATSC |
| ThisTV | 11_3 | | ThisTV | 111 | ATSC |
| Antenna | 11_2 | | Antenna | 114 | ATSC |
| WWOR-TV | 9_1 | | WWOR-TV My9 Secaucus | 709 | ATSC |
| PIX11 | 11_1 | | PIX11 | 711 | ATSC |


This however did not let me watch any live tv nor record for that matter.
I had a similar setup done with mythtv 0.26 (and later upgraded to 0.27) and below is a snapshot of the
channel table in mythconverge.
mysql> select callsign,channum,xmltvid,name,serviceid,tvformat from mythconverg.channel;
+----------+---------+------------------------------+-------------+-----------+----------+
| callsign | channum | xmltvid | name | serviceid | tvformat |
+----------+---------+------------------------------+-------------+-----------+----------+
| 702WC | 702 | I702.28459048.microsoft.com | 702 WCBSDT | 0 | Default |
| 703WP | 703 | I703.195990477.microsoft.com | 703 WPXNDT | 0 | Default |
| 704WN | 704 | I704.28459780.microsoft.com | 704 WNBCDT | 0 | Default |
| 705WN | 705 | I705.28457893.microsoft.com | 705 WNYWDT | 0 | Default |
| 707WA | 707 | I707.28455323.microsoft.com | 707 WABCDT | 0 | Default |
| 709WW | 709 | I709.43584439.microsoft.com | 709 WWORDT | 0 | Default |
| 711WP | 711 | I711.40553490.microsoft.com | 711 WPIXDT | 0 | Default |
| 712N1 | 712 | I712.226556368.microsoft.com | 712 N12WCHD | 0 | Default |
| 713WN | 713 | I713.28456564.microsoft.com | 713 WNETDT | 0 | Default |

You will notice that callsigns and channum between the tables are different.
In fact the second table reflects the exact channel number as I see on the hdhomerun_config_gui
I later did a mysql dump of this (second) table into the former table (the first one) and LIVE TV worked!!!!
So what went wrong with the scan in 0.27 in the first table above?
IS there a defect in how the scan is being conducted for a HDHOMErun prime or am I doing some things wrong with my mythtv-setup.
Any insights into this is really appreciated.
OZooHA
find quote
nickr Online
Donor
Posts: 9,008
Joined: May 2009
Reputation: 163
Location: Christchurch NZ
Post: #2
I suggest you take this to mythtv-users mailing list.

If I have helped you or increased your knowledge, click the plus button and increase my reputation :)
find quote
NewJerseyNinja Offline
Junior Member
Posts: 42
Joined: Apr 2011
Reputation: 0
Post: #3
While I can't help you debug your problem I will tell you the following:

I live in NYC area and the list of ATSC channels you are showing are exactly the channels and "virtual" numbers that I get with my TV antenna, ie: Channel 4.1 is listed as 4_1, 4.2 is listed as 4_2, etc.
find quote
ozooha Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Post: #4
Figured this out:
The problem was with how the xmltv file configuration and how mythfilldatabase reads the file.
So problem solved.
find quote
QueK9 Offline
Donor
Posts: 53
Joined: Jul 2013
Reputation: 1
Post: #5
(2014-03-21 01:56)ozooha Wrote:  Figured this out:
The problem was with how the xmltv file configuration and how mythfilldatabase reads the file.
So problem solved.

For posterity could you be more specific?
find quote
ozooha Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Post: #6
Sorry for my tardiness.
If you drill down into the mythtv codebase especially the mythfilldatabase part you will notice how it captures information from the xml file.
It reads only the first 3 fields for a channel and the order is important.
So you need to rewrite the xml file to reflect that order. This is a one time thing only.
After this first read it populates the mysql database correctly. Like I said before you only need to rewrite you xml once and then the next time
around the original undoctored xml format is good.
I hope this helps someone in the future.
OZooHA
find quote
gtim2l8 Offline
Junior Member
Posts: 2
Joined: May 2014
Reputation: 0
Post: #7
(2014-05-04 15:19)ozooha Wrote:  Sorry for my tardiness.
If you drill down into the mythtv codebase especially the mythfilldatabase part you will notice how it captures information from the xml file.
It reads only the first 3 fields for a channel and the order is important.
So you need to rewrite the xml file to reflect that order. This is a one time thing only.
After this first read it populates the mysql database correctly. Like I said before you only need to rewrite you xml once and then the next time
around the original undoctored xml format is good.
I hope this helps someone in the future.
OZooHA

And exactly how did you do this?
What did you re-write in the xml file?
find quote
ozooha Offline
Junior Member
Posts: 35
Joined: Dec 2012
Reputation: 0
Post: #8
Look at the example file in this link-http://wiki.xmltv.org/index.php/XMLTVFormat
Under the given channel-id look for the display-name and compare it with your own xmltv file. If the order is incorrect then use some scripting language along with the xml library to reflect the correct order.
OZooHA
find quote