Mac OS X - Audio sync off with refresh rate switching (nightly builds)

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
SpaceMonkey Offline
Posting Freak
Posts: 1,160
Joined: Aug 2008
Reputation: 24
Location: Finland
Post: #1
Audio has to be delayed by around 100 ms to get it to sync with video. Sometimes seeking throws the sync completely off, by several seconds, but seeking again fixes it. I haven't been able to find any setting which would fix this expect disabling refresh rate switching completely.

I'm currently on the OSX audio engine test build but this same happened with regular nightly builds when i tested them few weeks ago.

Setup is HDMI to amp to TV. Everything set to 2ch and passthrough enabled.

http://pastebin.com/dRRDGifA
(This post was last modified: 2014-02-14 00:25 by SpaceMonkey.)
find quote
Memphiz Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 10,641
Joined: Feb 2011
Reputation: 112
Location: germany
Post: #2
Please try a current nightly build.

AppleTV2/iPhone/iPod: HowTo find debug logs and everything else which the devs like so much: click here
HowTo setup NFS for XBMC: Wiki NFS
HowTo configure avahi (zeroconf): Wiki Avahi
READ THE IOS FAQ!: iOS FAQ
find quote
SpaceMonkey Offline
Posting Freak
Posts: 1,160
Joined: Aug 2008
Reputation: 24
Location: Finland
Post: #3
It was still there with yesterdays build. I'll try to come up with more detailed explanation when it happens. But it seems SmallStepBack or whatever the function name often throws the sync way off.
find quote
davilla Offline
Retired-Team-XBMC Developer
Posts: 11,479
Joined: Feb 2008
Reputation: 64
Post: #4
100 ms is not 'way off'


MediaInfo : http://mediainfo.sourceforge.net/
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
find quote
SpaceMonkey Offline
Posting Freak
Posts: 1,160
Joined: Aug 2008
Reputation: 24
Location: Finland
Post: #5
Where did I say it is? But it is off enough to be able to see and hear it with your eyes and ears.

I said that skipping will cause the sync to go off by several seconds. It seems to be trying to catch up again and failing, it's easier to stop the video and start it again.
find quote
idioteque Offline
Fan
Posts: 407
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Post: #6
hi spacemonkey
did it get fixed?

MBP late 2009 - TimeCapsule 2TB - Harmony One+ - Readynas NV+ 8TB RAID5 - Mac Mini late 2009 with 10.9.0 and VDA - Panasonic TX-PG420ES -
find quote
SpaceMonkey Offline
Posting Freak
Posts: 1,160
Joined: Aug 2008
Reputation: 24
Location: Finland
Post: #7
It seems audio stays in sync if you don't seek or pause the video or do anything of that sort. So it's not off by 100ms anymore.

I'm having so many issues (this, loss of HDMI audio after suspend, video tearing or whatever the correct term is (although it's not as bad as it was in nightlies months ago) that i would be better off with my own thread Big Grin
find quote
FlangeMonkey Offline
Junior Member
Posts: 33
Joined: Jul 2011
Reputation: 0
Post: #8
I've also been experiencing audio sync issues, but at times, its much more than 100ms, it get to seconds on some media. Thinking about it, it was off when I was on 10.9 but I put this down to the Video Tearing issues. I downgraded to 10.6.8 as I couldn't find a solution. Over the last could of weeks, I've been thinking the audio was off slightly, but recently the seconds have forced me to revert to a windows box.

What OSX flavor are you on?

Do you find some media is worse than others?
find quote
SpaceMonkey Offline
Posting Freak
Posts: 1,160
Joined: Aug 2008
Reputation: 24
Location: Finland
Post: #9
I too downgraded to 10.6.8 because of the tearing in 10.9.x. Did that just yesterday so i don't have any experience yet if it helps with this.
find quote
FlangeMonkey Offline
Junior Member
Posts: 33
Joined: Jul 2011
Reputation: 0
Post: #10
For me DTS and DD have sync issues in 1080p. The 720p content I tested in DTS or DD seem bang on. Looking at older video's I've already watched, I get the same results so I think it's something on the new nightly's on osx.
(This post was last modified: 2014-03-02 12:00 by FlangeMonkey.)
find quote
Memphiz Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 10,641
Joined: Feb 2011
Reputation: 112
Location: germany
Post: #11
Please someone elaborate on that ticket:

http://trac.xbmc.org/ticket/14977

AppleTV2/iPhone/iPod: HowTo find debug logs and everything else which the devs like so much: click here
HowTo setup NFS for XBMC: Wiki NFS
HowTo configure avahi (zeroconf): Wiki Avahi
READ THE IOS FAQ!: iOS FAQ
find quote
idioteque Offline
Fan
Posts: 407
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Post: #12
it also happens with Beta 1 Gotham. When Adjust TV refresh rate to source is turned off, the all is in sync. It appears that the wait period is not passed through to audio

MBP late 2009 - TimeCapsule 2TB - Harmony One+ - Readynas NV+ 8TB RAID5 - Mac Mini late 2009 with 10.9.0 and VDA - Panasonic TX-PG420ES -
find quote
SpaceMonkey Offline
Posting Freak
Posts: 1,160
Joined: Aug 2008
Reputation: 24
Location: Finland
Post: #13
I don't think that's the case, it did wait 5 seconds like i had set it.

Snow Leopard seems fine, no issues so far. Maybe some day i'll learn to stick with it instead of upgrading. Tongue
find quote
Rassi Offline
Junior Member
Posts: 17
Joined: Feb 2008
Reputation: 0
Post: #14
I'm having the same issue running XBMC 13 nightly (xbmc-20140306-1cba479-Gotham-i386.dmg) on Mac Mini 5,1 with OS X 10.7.5

(2014-03-05 14:07)Memphiz Wrote:  Please someone elaborate on that ticket:

http://trac.xbmc.org/ticket/14977
This ticket does not seem related, but I found http://trac.xbmc.org/ticket/14978 which looks more like it.

Here are logs:
Log with "Adjust refresh" turned on (sync issues)
Log with "Adjust refresh" turned off (no issues)

The logs show me:
  • start video
  • StepForward
  • SmallStepBack
  • SmallStepBack
  • rewind x2 a little

According to the bug, fritsch would like GetDelay logging, but I don't know how to get that. I've googled a little but didn't get wiser. So if that is necessary, please advise.
find quote
SpaceMonkey Offline
Posting Freak
Posts: 1,160
Joined: Aug 2008
Reputation: 24
Location: Finland
Post: #15
Sounds like a test build is needed where it logs something extra. I'd be happy to test it.
find quote
Post Reply