OpenELEC Testbuilds for RaspberryPi Part 3

  Thread Rating:
  • 5 Votes - 4.8 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
darzur Offline
Junior Member
Posts: 26
Joined: Jan 2014
Reputation: 1
Post: #1366
(Yesterday 20:10)mikeb93 Wrote:  My TV still turns itself on after sending the pi to suspend mode. Heres a log:
i hope theres something in there. I turned off my TV at around 17.20, came home 3 hours later finding my TV turned on and the skin says "working..." so there must have been something that wakes the pi and turns on the TV.

Noticed that too, but in my case it's KODI that restarts itself. Since maybe two updates KODI (only KODI, not entire OpenElec) restarts randomly. Then, if it was suspended, it brings TV out of standby.
find quote
mikeb93 Offline
Junior Member
Posts: 49
Joined: Oct 2013
Reputation: 0
Post: #1367
(Today 07:40)darzur Wrote:  
(Yesterday 20:10)mikeb93 Wrote:  My TV still turns itself on after sending the pi to suspend mode. Heres a log:
i hope theres something in there. I turned off my TV at around 17.20, came home 3 hours later finding my TV turned on and the skin says "working..." so there must have been something that wakes the pi and turns on the TV.

Noticed that too, but in my case it's KODI that restarts itself. Since maybe two updates KODI (only KODI, not entire OpenElec) restarts randomly. Then, if it was suspended, it brings TV out of standby.

I've had this problem for months now... This is really annoying..

[Image: all-thin-banner@2x.jpg]
find quote
FAMMAR Offline
Senior Member
Posts: 112
Joined: Dec 2013
Reputation: 2
Post: #1368
(Today 08:09)mikeb93 Wrote:  
(Today 07:40)darzur Wrote:  
(Yesterday 20:10)mikeb93 Wrote:  My TV still turns itself on after sending the pi to suspend mode. Heres a log:
i hope theres something in there. I turned off my TV at around 17.20, came home 3 hours later finding my TV turned on and the skin says "working..." so there must have been something that wakes the pi and turns on the TV.

Noticed that too, but in my case it's KODI that restarts itself. Since maybe two updates KODI (only KODI, not entire OpenElec) restarts randomly. Then, if it was suspended, it brings TV out of standby.

I've had this problem for months now... This is really annoying..

Could it be CEC settings in XBMC?

Go to System > System > Input Devices > Peripherals > CEC Adapter >Disable/Ignore When TV is turned off and put also the 3e and 4e Line on TV
(This post was last modified: Today 08:20 by FAMMAR.)
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 3,949
Joined: Jan 2011
Reputation: 91
Post: #1369
(Today 07:40)darzur Wrote:  Noticed that too, but in my case it's KODI that restarts itself. Since maybe two updates KODI (only KODI, not entire OpenElec) restarts randomly. Then, if it was suspended, it brings TV out of standby.

(Today 08:09)mikeb93 Wrote:  I've had this problem for months now... This is really annoying..

For those with unexplained crashes/restarts, I've uploaded a recent debug build based on #0915 (although the build code is #0916, meh).

*DEBUG* download link (245MB)

To test:
  1. You'll need a 512MB Pi with a FAT partition of at least 300MB. Install the debug build as normal, copying the tar to your .update/Update folder and reboot.
  2. Reduce gpu_mem to 128 or as low as you can live with while still able to reproduce the problem. It may be possible for gdb to load all the symbols with higher gpu_mem and a dose of swap (128MB+) but expect it to be quite slow.
  3. Shut down and then restart Kodi with gdb:
    Code:
    systemctl stop xbmc
    gdb -iex "thread apply all bt" -ex run --args /usr/lib/xbmc/xbmc.bin --standalone -fs --lircdev /run/lirc/lircd
  4. When xbmc.bin eventually crashes, control will return to gdb. Now is the time to print the backtrace. In gdb, type:
    Code:
    bt

Here's an example gdb session: http://pastebin.com/0MtvQUeY - the "bt" command is entered at line 133.

Copy and paste your gdb session to pastebin.com or xbmclogs.com.

Once a backtrace is available it should give some clues (maybe even all the clues) to understand what is happening and enable a developer to work on a fix.

Without a backtrace it's very unlikely there will be a fix for random crashes.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
(This post was last modified: Today 09:39 by Milhouse.)
find quote
darzur Offline
Junior Member
Posts: 26
Joined: Jan 2014
Reputation: 1
Post: #1370
OK, installed it but it's completely unusable with gdb active. I'll leave it overnight and see what will happen.
find quote
Milhouse Offline
Team-Kodi Member
Posts: 3,949
Joined: Jan 2011
Reputation: 91
Post: #1371
Unusable in what sense - stuck loading symbols? Does xbmc even start (blue bubbles, menu etc.)? As long as you have enough free RAM to begin with, I find running under gdb very little different to running a non-debug build. I have a 512MB Pi with 128MB swap and have no problems running gdb when setting gpu_mem=128.

Texture Cache Maintenance Utility: Preload your texture cache for optimal UI performance. Remotely manage media libraries. Purge unused artwork to free up space. Find missing media. Configurable QA check to highlight metadata issues. Aid in diagnosis of library and cache related problems.
find quote
darzur Offline
Junior Member
Posts: 26
Joined: Jan 2014
Reputation: 1
Post: #1372
It's painfully slow, but it works. Starting Youtube addon took 5 minutes. My Pi is 512mb too, gpu_mem=128 and 128 swap.

P.S. Or maybe it needed some time to fully start, because now it looks to working almost normally. Only suspend doesn't turn off/on my TV through CEC.
(This post was last modified: Today 17:18 by darzur.)
find quote
menakite Offline
Junior Member
Posts: 3
Joined: Sep 2014
Reputation: 0
Post: #1373
Sorry if I hijack this thread - I'm not actually using OpenELEC - but it seems the more appropriate place to discuss issues with the newclock4 branch (also, others can test and confirm if they experience the same behavior).

While debugging an issue I'm experiencing with PR 5237, I've noticed that when switching from a 3D mode (the movie I'm testing is half SbS, if that matters) to monoscopic - either via the OSD or via a remote button mapped to StereoModeToMono - I actually get 2 images on the TV (side-by-side), although I get the notification that the mode was changed (from CStereoscopicsManager::ApplyStereoMode). Switching again to monoscopic fixes it. Sometimes, but very rare, I don't need to toggle it 2 times. Does anybody experience the same? (or: Is this a know issue?)
(This post was last modified: Today 20:44 by menakite.)
find quote
spannerz Offline
Junior Member
Posts: 16
Joined: Jan 2013
Reputation: 0
Post: #1374
Is anybody on this thread using any the latest builds with VU+ *and* running more than one profile?

Everything works absolutely fine on a single profile, but the moment I change profiles VU+ PVR throws up the generic "Connection Lost" error and the PVR refuses to make any attempt to connect on the network (I've run TCPDUMP's on the VU+ box to make sure it isn't getting anything)

The debug files don't give away much, but the following few lines seem to be most relevant (note: this isn't a network issue, in fact killing the XBMC process "fixes" this until I change profiles again)

Code:
20:27:10 535.148682 T:2909750352   ERROR: ADDON: Dll VU+ / Enigma2 Client - Client returned bad status (1) from Create and is not usable
20:27:10 535.154419 T:2909750352    INFO: Called Add-on status handler for '1' of clientName:VU+ / Enigma2 Client, clientID:pvr.vuplus (same Thread=no)
20:27:10 535.155029 T:2909750352 WARNING: UpdateAndInitialiseClients - failed to create add-on VU+ / Enigma2 Client, status = 1
20:2

This is driving me nuts as I can't move from the old builds onto this lot (this is the main TV and I use profiles to keep the kids stuff separate) - I've tried a variety of builds, all with the same issue. I've also tried upgrades and fresh installs.

I've posted in the PVR forum but haven't had much back.... any pointers would be great (there are a few more logs in that post, but they don't give much away)

Cheers

Sz
find quote
Post Reply