No sound on first start, but works fine after restart

  Thread Rating:
  • 1 Votes - 2 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
boobtube Offline
Junior Member
Posts: 3
Joined: Apr 2014
Reputation: 0
Post: #1
Hi,

I installed Debian stable, then installed xbmc, and invoke it with an init script found here (can provide if needed). I added a xbmc user to the system, and made it a member of groups plugdev, audio, video.

When I start up the system, xbmc starts up, but there's no audio from the user interface, and when I try to play a video or audio file, it freezes. At this point, I need to restart it using the same init script (or stop, then start it) and when it starts back up there's no issue at all. I chmod -x mpd's init script just in case to troubleshoot going forward.

I turned on debug and the first startup looks like this http://pastebin.com/BdEbbLDy
The second instance looks like this: http://pastebin.com/Ktm89KjU

The difference between the two, as far as I understand it, is that in the second, there's a mention of ALSA meaning it's working properly. I tried adding a sleep 30 to the init script to make sure ALSA was available (xbmc already starts last), but all that did was add 30 seconds to my routine of restarting the application.

I'm hoping somebody has experienced this, or has some idea what next steps are.
Thanks
find quote
boobtube Offline
Junior Member
Posts: 3
Joined: Apr 2014
Reputation: 0
Post: #2
Anybody familiar with what might be the issue? Any further info needed?
find quote
wsnipex Offline
Team-Kodi Member
Posts: 3,819
Joined: Jun 2011
Reputation: 94
Post: #3
Starting XBMC (11.0 Git:Unknown)
all hail debian stable Smile
find quote
DBMandrake Offline
Fan
Posts: 434
Joined: Feb 2013
Reputation: 12
Location: UK
Post: #4
Just in case wsnipex's humour/sarcasm was missed, version 11 (Eden) is two major versions and 2 years out of date. In XBMC terms that's an eternity.

Update to Gotham and try again as nobody is going to try to fix any bugs or debug issues with Eden, especially the initial .0 release! Smile

XBMC 13.2 - Mid 2007 Mac Mini, 4GB, 2TB HD, OS X 10.6.8.
XBMC 13.2 - Raspberry Pi 512MB Model B, 16GB SD, Raspbmc.
(This post was last modified: 2014-05-10 22:56 by DBMandrake.)
find quote
wsnipex Offline
Team-Kodi Member
Posts: 3,819
Joined: Jun 2011
Reputation: 94
Post: #5
use the seperate repository with internal ffmpeg from http://balintreczey.hu/blog/xbmc-13-0-go...ed-debian/
find quote
boobtube Offline
Junior Member
Posts: 3
Joined: Apr 2014
Reputation: 0
Post: #6
(2014-05-11 14:30)wsnipex Wrote:  use the seperate repository with internal ffmpeg from http://balintreczey.hu/blog/xbmc-13-0-go...ed-debian/

Thank you for this
find quote