XBMC_PC Win32 GUI Development Environment for skinners (skin developers)

  Thread Rating:
  • 4 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
jmarshall Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 25,689
Joined: Oct 2003
Reputation: 169
Star  XBMC_PC Win32 GUI Development Environment for skinners (skin developers)
Post: #1
Quote:A little over a month ago, I was away from home without the xbox and still wanted to get some development done. To solve this problem, I decided to port parts of XBMC to the PC.

Now, before everyone starts getting too excited, let's make some things clear:

1. It's not a full port, nor is it planned to be a full port. We are not planning on abandoning the xbox anytime soon.

2. With that said, most stuff works - at least stuff useful for the target audience.

3. It's designed primarily for skinners and python developers who can test out their skins and scripts without having to transfer everything to the xbox.

Okay, so with that out of the way, what is it?

Basically, it's a simple port of the majority of XBMC. This includes the entire gui system, file listing, some of the filesystem code (eg local, database files, zip + rar etc.), very simple audio playback, slideshows, python scripts and so on. Video playback is not supported, nor are screensavers or visualisations (basically anything that was relying on the xbox version of directx).

The source code is available in SVN and requires the directx sdk (I use the Summer 2004 version) installed to build the executable. You do not require the XDK. The executable that it produces may be distributed freely - it contains no XDK code whatsoever.

To run it, you basically just grab a full build of the usual xbox version of XBMC, place it somewhere on your PC, and replace the .xbe with XBMC_PC.exe. Note that you'll need a DirectX 8 compatible machine. Most graphics cards nowadays should be fine, but some older chipsets may have issues.

You then have to mount some drives so that the executable knows where to find stuff. You use the subst command under DOS to do so. I use the following .bat file:

Code:
subst q: c:\xbmc_pc
subst t: q:\userdata
subst p: q:\userdata
subst z: c:\xbmc_pc\cache

Obviously you just change the location of q: and z: to reflect wherever you want them. Note that p: is the "profile" directory, and should point to your profile folder if you are not the master user.

That's about it. It logs exactly the same as XBMC does, so if you get errors, it's likely logged about them.

We're not supporting general users running this to play their mp3's or whatever - but we'll be happy to help get skinners and python devs up and running, as that is the target audience.

Ofcourse, others may feel free to have a play all they like. If there's any Win32 developers listening in, then you are free to download the source from SVN and help extend it in anyway you like. One immediate improvement would be to have the executable auto-mount the drives it needs.

Discuss this announcement here.

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.


[Image: badge.gif]
find quote
pash Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Nov 2006
Reputation: 0
Thumbs Up   
Post: #2
Wow, very nice idea. That was the only thing why i stopped workin on XBMC-Plug-ins!! Skinning is a hard job! Angry

Quote: You do not require the XDK. The executable that it produces may be distributed freely - it contains no XDK code whatsoever.

Did somebody compiled that exe already?
find quote
SleepyP Offline
Posting Freak
Posts: 2,274
Joined: Nov 2005
Reputation: 4
Location: Portland, Oregon
Post: #3
wow! the DX SDK is like 500 MB! ETA on my horrible wireless connection is 3 hours Sad Sad Sad
find quote
Abe87 Offline
Skilled Skinner
Posts: 136
Joined: Mar 2006
Reputation: 0
Post: #4
Thanks for this jmarshall! This should speed up dev time on scripts and scripts. I know it will help me out a lot. Thanks again.
find quote
jmarshall Offline
Team-XBMC Developer
Posts: 25,689
Joined: Oct 2003
Reputation: 169
Post: #5
Grab the latest revision straight from SVN here:

http://www.xboxmediacenter.com/XBMC_PC_rev7133.rar

Read the readme that is contained for how to install/run.

Cheers,
Jonathan

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.


[Image: badge.gif]
find quote
mbay Offline
Junior Member
Posts: 20
Joined: Jun 2006
Reputation: 0
Post: #6
Hi!

I want to use this to build themes and skins for xbmc.

when I use a full build and replace the xbe with the exe and run the .bat file as per the coding above, all I get when i launch the exe is a black, frozen app.

I made sure I downloaded the latest version of directx, but I think I'm missing something.

Any help is greatly appreciated.
find quote
Jezz_X Offline
Team-XBMC Skinner
Posts: 5,284
Joined: Jun 2006
Reputation: 57
Location: Earth
Post: #7
mbay after you run the bat you should then have drives for q: p: t: and z: in windows explorer if they are not there then thats a good start for the problem
find quote
nnunodark Offline
Member
Posts: 98
Joined: Nov 2006
Reputation: 0
Location: PORTUGAL
Post: #8
great idea jmarshall. il will sure enjoy this.

[Image: sigpic_22961_0c0d6ac52312d336cc4f35a506beb4df.jpg]
XBMC 4ever
find quote
jepper Offline
Member
Posts: 52
Joined: Nov 2006
Reputation: 0
Post: #9
it works great
but how do you click some buttons, like the b button?
find quote
jepper Offline
Member
Posts: 52
Joined: Nov 2006
Reputation: 0
Post: #10
nevermind i found it: its backspace
find quote
san Offline
Junior Member
Posts: 38
Joined: Jan 2004
Reputation: 0
Post: #11
I suspect this port doesn't work on linux?
find quote
spiff Offline
Retired Developer
Posts: 12,386
Joined: Nov 2003
Post: #12
no.
find quote
san Offline
Junior Member
Posts: 38
Joined: Jan 2004
Reputation: 0
Post: #13
a shame...
find quote
SleepyP Offline
Posting Freak
Posts: 2,274
Joined: Nov 2005
Reputation: 4
Location: Portland, Oregon
Post: #14
hehe there's no DirectX on Linux Smile
find quote
NewNole2001 Offline
Junior Member
Posts: 48
Joined: Sep 2005
Reputation: 0
Post: #15
Hey, I'm the guy who wrote the XM Radio script last year and I've been wanting to update it, but don't feel like going through all the *fun* associated with ftping over and over and over.

So, before I install this.. Does anyone know if it supports streaming WMA?

I guess I could implement the gui and other parts and just implement the streaming once I get the gui written.

Just wondering.
find quote
Post Reply