DVD Issue along with SPDIF issue.

  Thread Rating:
  • 0 Votes - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
f4ion1 Offline
Junior Member
Posts: 24
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #1
First of all a huge thanks to all the developers. The only reason I'm asking these questions is that I see others have them working.

This is probably something I'm doing wrong but was hoping to get some insight. I am currently using MediaPortal in windows, which I despise and really would like to use XBMCLinux instead if I can just get these last two issues resolved.

DVD Playback hangs
Whenever I play a DVD whether it is in the DVD drive or a DVD image it simply hangs at the following screen. I have installed all of the proper DVD codecs via Automatix as far as I know. Any ideas?
[Image: xbmcdvderrorbn8.jpg]



SPDIF Problem.
I am using a MB with the Nvidia 630i chipset. I have enabled the SPDIF out through the ALSA gui. I have set XBMC to output digital. When I play MP3's I get get great 2 channel audio out of my receiver. But, when I play a movie that has 5.1 my receiver doesn't appear to receive any signal via SPDIF.
Any ideas?
find quote
f4ion1 Offline
Junior Member
Posts: 24
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #2
Excert from xbmc.log regarding DVD issue.

-------------------------------------------------
Code:
12:43:47 T:3044977552 M:1458388992    INFO: UDF: version 1.02
12:43:47 T:3044977552 M:1458388992    INFO: Tracks overall:1; Audio tracks:0; Data tracks:1
12:43:47 T:3044977552 M:1458319360    INFO: Using protocol iso9660://
12:43:47 T:3044977552 M:1458319360    INFO: Disc label: NORAH_NTSC_SCN
12:43:47 T:3058833248 M:1458319360    INFO: Python, unloading python24.dll cause no scripts are running anymore
12:43:53 T:3058833248 M:1460707328    INFO: Attempting to default to:
12:43:53 T:3058833248 M:1460707328    INFO: Loading skin file: MyVideo.xml
12:46:29 T:3058833248 M:1450995712   ERROR: Unable to load /home/htpc/XBMC/BUILD/UserData/favourites.xml (row 0 column 0)
12:46:29 T:3058833248 M:1450995712    INFO: Loading skin file: DialogContextMenu.xml
12:46:30 T:3058833248 M:1450946560  NOTICE: DVDPlayer: Opening: dvd://1
12:46:30 T:3058833248 M:1450946560  NOTICE: CDVDPlayer::CloseFile()
12:46:30 T:3058833248 M:1450946560 WARNING: CDVDMessageQueue::Put MSGQ_NOT_INITIALIZED
12:46:30 T:3058833248 M:1450946560  NOTICE: DVDPlayer: waiting for threads to exit
12:46:30 T:3058833248 M:1450946560  NOTICE: DVDPlayer: finished waiting
12:46:30 T:3058833248 M:1450946560 WARNING: CDVDMessageQueue::Put MSGQ_NOT_INITIALIZED
12:46:30 T:2953833360 M:1450946560  NOTICE: Creating InputStream
12:46:30 T:2953833360 M:1450774528    INFO:   msg: libdvdnav: Using dvdnav version 0.2.0cvs from http://dvd.sf.net
12:46:30 T:2953833360 M:1450774528    INFO:   msg: libdvdread: Using libdvdcss version 1.2.9 for DVD access
12:46:31 T:2953833360 M:1450774528    INFO:   msg: libdvdnav: vm: DVD Title: NORAH_NTSC_SCN
12:46:31 T:2953833360 M:1450774528    INFO:   msg: libdvdnav: Unable to find map file '/home/htpc/.dvdnav/NORAH_NTSC_SCN.map'
12:46:31 T:2953833360 M:1450704896    INFO:   msg: libdvdread: potential layer change. 1 zero sectors detected starting at 5!
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdnav: DVD disk reports itself with Region mask 0x00400000. Regions:
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg:  1
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg:  2
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg:  3
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg:  4
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg:  5
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg:  6
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg:  8
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VIDEO_TS.VOB at 0x00000128
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Elapsed time 0
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_01_0.VOB at 0x0000853c
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Elapsed time 0
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_01_1.VOB at 0x00008887
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Elapsed time 0
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_02_0.VOB at 0x0019c250
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Elapsed time 0
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_02_1.VOB at 0x0019c361
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Elapsed time 0
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_03_0.VOB at 0x001b2efc
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Elapsed time 0
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Get key for /VIDEO_TS/VTS_03_1.VOB at 0x001b2f00
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Elapsed time 0
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Found 3 VTS's
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632    INFO:   msg: libdvdread: Elapsed time 0
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632  NOTICE: DVDPlayer: playing a dvd with menu's
12:46:31 T:2953833360 M:1450565632  NOTICE: Creating Demuxer
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008    INFO: ffmpeg: Input #0, mpeg, from '/dev/cdrom':
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008    INFO: ffmpeg:   Duration: N/A, bitrate: N/A
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008    INFO: Loading skin file: DialogProgress.xml
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008 WARNING: CDVDMessageQueue::Put MSGQ_NOT_INITIALIZED
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008 WARNING: CDVDMessageQueue::Put MSGQ_NOT_INITIALIZED
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008    INFO: GetVideoAspectRatio - Aspect wanted: 0, Scale permissions: 3
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008    INFO: ffmpeg: Input #0, mpeg, from '/dev/cdrom':
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008    INFO: ffmpeg:   Duration: N/A, bitrate: N/A
12:46:31 T:2953833360 M:1447211008  NOTICE: Opening Subtitle stream: 1
12:46:31 T:2953833360 M:1446916096  NOTICE: Opening video stream: 0
12:46:31 T:2953833360 M:1446916096    INFO: GetVideoAspectRatio - Aspect wanted: 0, Scale permissions: 3
12:46:31 T:2953833360 M:1446916096  NOTICE: Creating video codec with codec id: 2
12:46:31 T:2953833360 M:1446572032  NOTICE: Creating video thread
12:46:31 T:2945440656 M:1446498304    INFO: GLX Info: Using destination window
12:46:31 T:2945440656 M:1446498304    INFO: GLX Info: Creating shared context
12:46:31 T:2945440656 M:1444433920    INFO: GL: OpenGL version 2.1 detected
12:46:31 T:2945440656 M:1444433920    INFO: GL: NPOT texture support detected
12:46:31 T:2945440656 M:1444347904  NOTICE: GL: Selecting YUV 2 RGB Progressive Shader
12:46:31 T:2945440656 M:1441337344  NOTICE: running thread: video_thread
12:46:31 T:3058833248 M:1441337344    INFO: Loading skin file: VideoOverlay.xml
12:54:21 T:3058833248 M:1434730496    INFO: Loading skin file: VideoOverlay.xml
find quote
BLKMGK Offline
Donor
Posts: 1,740
Joined: Jul 2006
Reputation: 4
Location: USA Virginia
Post: #3
FWIW - DVD playback of VOBs from an SMB share for me ends up in a segfault which core dumps me. This is much the same with DVD in the player as of the last time I tried it a few weeks ago. I too have seen that some have it working but in my case I've chalked it up to work in progress. you seem to get further than I at least.

SPID/F - I get good sound on compressed files with my system by leaving the output set for analog. Whenever I've set it for digital it hasn't worked and in fact I think I got screeches the last time. Not sure if this quirk is my underlying install or if it is XBMC. Try Analog and see how it goes - mine does output via optical.
find quote
f4ion1 Offline
Junior Member
Posts: 24
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #4
hmmmm, took your advise and did some testing. Changed it to analog and I still get SPDIF output even with videos now but it is only 2 channel instead of 5.1.

I'm with ya on chalking it up to a work in progress too.

But if any of you remember any tweaks you may have done to get it to work let me know.
find quote
BLKMGK Offline
Donor
Posts: 1,740
Joined: Jul 2006
Reputation: 4
Location: USA Virginia
Post: #5
This might be something to do with the Linux install underneath XBMC, would probably be helpful to hear from others. I'm sitting on a MythTV install so much of the sound and lirc stuff was done for me with a pretty thin window manager. It's possible that there's something there that has set this up. It's also possible I'm not getting 5.1 and am too stupid to realize it - I'll try to check ;-) However since DVD not working for me I'll have to dig around for a good test vid... We still need test vids heh.
find quote
djh_ Offline
Aeon Project Founder
Posts: 1,890
Joined: Jun 2007
Post: #6
I'll post my Linux experiences/setup in full when I get a moment. In short, though, my Shuttle box worked with 5.1 off the bat and, luckily enough, has never had a problem with DVD ISOs streamed via SMB. It was a problem when I first tried Linux XBMC (on a different comp about 3 months ago) but has since been resolved. That said, the DVD images have to be in ISO format for some reason - IMG files register as playing without actually showing up on screen.
find quote
BLKMGK Offline
Donor
Posts: 1,740
Joined: Jul 2006
Reputation: 4
Location: USA Virginia
Post: #7
Ah, that may be why DVD work for you and not me! I rip to VOB and IFO not a single monolithic ISO. Okay, I feel better if that is the case. I'll have to find one ripped as an ISO and see how it does to verify, I think I have at least one that way. No way will I rerip everything though, I only just now finished them all :-O.
find quote
f4ion1 Offline
Junior Member
Posts: 24
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #8
djh_ Wrote:I'll post my Linux experiences/setup in full when I get a moment. In short, though, my Shuttle box worked with 5.1 off the bat and, luckily enough, has never had a problem with DVD ISOs streamed via SMB. It was a problem when I first tried Linux XBMC (on a different comp about 3 months ago) but has since been resolved. That said, the DVD images have to be in ISO format for some reason - IMG files register as playing without actually showing up on screen.

Since it worked for you right off the bat.....Mind posting your hardware & Distro(ex. Ubuntu,Xubuntu, Mythbuntu,...)
find quote
gunja2k3 Offline
Junior Member
Posts: 6
Joined: Jan 2008
Reputation: 0
Location: UK
Post: #9
BLKMGK Wrote:Ah, that may be why DVD work for you and not me! I rip to VOB and IFO not a single monolithic ISO. Okay, I feel better if that is the case. I'll have to find one ripped as an ISO and see how it does to verify, I think I have at least one that way. No way will I rerip everything though, I only just now finished them all :-O.

You can take the ripped files and put them back into an ISO. Unfortuntely I only know how to do this on windows with Nero. But basically burn a new DVD video to image, and then convert the nrg file to an iso. There are prolly linux utilities that allow the same thing.
find quote
f4ion1 Offline
Junior Member
Posts: 24
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #10
OK, solved the DVD issue. It was something to do with my ubuntu config. After installing Linux Mint which already has most codecs including DVD integrated I'm getting great DVD playback.

I'm still fighting with the SPDIF issue though. I've crawled the forums and still can't figure out why I'm only getting 2 channel audio sent over Digital. Since the most recent builds if I set the sound option to Analog I get the 2 channel audio. If I set it to Digital with AC3 & DTS enabled I get an error on my receiver saying it cannot decode the signal.

Oh, so close...
find quote
Razor_109 Offline
Senior Member
Posts: 234
Joined: Nov 2007
Reputation: 0
Location: Netherlands
Post: #11
I had the same problem some time ago on my Windows machine, dont know if it is any help.. but my problem seemed to lie with my settings.

DTS and DD5.1 can be send trough digitalout in difrent kind of ways, but each reciever supports only some of them.

For example the data can be send 'Wrapped' of 'Padded', when your setup is to send it 'Wrapped' but your reciever doesnt support that, you wont hear a thing.
Seems there can be lots of reasons why Spdiff passtrough doesnt work, you do get stereo/analog sound over digitalout? and then when you play DD5.1/DTS you here nothing, or do you just get 2.0 on the reciever?

Try to play with the settings, but again, i dont own a Optical-Out system yet with linux on it so i never tried it.. will get a n630i board soon too.. so then I will face the same problem i guess Wink Only thing i know is after i played with the settings for a long time in AC3Filter i finally got it to work.. Smile

Let us know if you get any further.. think more people own this board or are planning to.
find quote
Razor_109 Offline
Senior Member
Posts: 234
Joined: Nov 2007
Reputation: 0
Location: Netherlands
Post: #12
No way to edit you post here i see..

well maybe a idea to install an other Mediaplayer to test whether it works in that one.. like MPlayer or some.. if it does you know it's XBMC or the config.. if it doesnt it's probably the config under Linux...

Don't know if you tried this before..

Btw, are you trying to get the Spdiff working over HDMI, or just the seperate Spdiff-Out (Optical/Coax)?
find quote
BLKMGK Offline
Donor
Posts: 1,740
Joined: Jul 2006
Reputation: 4
Location: USA Virginia
Post: #13
Hrm, I need to know more about this "Linux mint" - what's different? It looks to be a distro all it's own - gah! No way am I going to dump this install again lol. Okay MAYBE I'll backup what I've managed so far and try it. Honestly I'll be interested to see where the Devs wind up with regards to building a distro for XBMC. Now that I know others have DVD playback working, from VOB right?, I know it's my Linux setup and not XBMC. Ouch, here I thought it was the Alpha software's internal video player. Seems I might be up late again tonight!
find quote
f4ion1 Offline
Junior Member
Posts: 24
Joined: Jun 2007
Reputation: 0
Post: #14
Razor_109 Wrote:No way to edit you post here i see..

well maybe a idea to install an other Mediaplayer to test whether it works in that one.. like MPlayer or some.. if it does you know it's XBMC or the config.. if it doesnt it's probably the config under Linux...

Don't know if you tried this before..

Btw, are you trying to get the Spdiff working over HDMI, or just the seperate Spdiff-Out (Optical/Coax)?

I'm using the Optical out.

I tried with VLC this morning. Set VLC to out put over SPDIF with a 5.1 mkv file. As long as VLC was set to Stereo it sent a perfect stereo signal to the receiver. As soon as I set it to send 5.1 my receiver acts like it isn't even receiving a signal.

So it's definitely something with my Linux install and not a XBMC problem.

again, I'm a fresh linux user. Been using it stedily for about 3 months now for this and on my primary pc so I'm learning more and more everyday. I'll keep testing and see if I can get it to work. Pretty soon I'll be able to wipe my Windows partition on the HTPC currently running "Mediaportal"<--Which I hate.
find quote
hrak Offline
Junior Member
Posts: 42
Joined: Oct 2007
Reputation: 0
Post: #15
I'm having the same DVD playback issues as the topicstarter with a whole bunch of DVD iso's (from local disc btw) where XBMC hangs at the "buffering" screen, like the screenshot in the startpost.

I can provide xbmc.log if needed.
find quote