[LINUX] HOW-TO make a minimal install of Ubuntu on Acer Revo ION in under 25 minutes

  Thread Rating:
  • 1 Votes - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
JJWonderboy Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Jul 2009
Reputation: 0
Post: #76
Hi guys,

I've just tried going through the process and everything appeared to be going fine. But, when it came to rebooting linux and expecting XBMC to boot up I instead get the following message:

-bash: tty1: command not found

I'm a complete noob when it comes to Linux so I may well have screwed something up, in particular the linux install where there are quite a few options.

Anyone know what could have gone wrong?

Ta,
JJ.
find quote
JJWonderboy Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Jul 2009
Reputation: 0
Post: #77
Sorted it. God knows what I did wrong the first time but everything seems fine now.
find quote
Jansson_to Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Jul 2009
Reputation: 0
Location: Sweden
Post: #78
Hello!

Im trying to follow this guide but Im stuck at:

sudo apt-get install xorg build-essential gcc linux-headers-`uname -r`

I get "Couldnt find package linux-headers-uname -r"

am I missing something?

Best regards
Tobias
find quote
Haggy Offline
Team-XBMC Forum Moderator - Retired
Posts: 881
Joined: Mar 2009
Reputation: 0
Location: Wild southern Germany
Post: #79
Jansson_to Wrote:am I missing something?

Yes. the backticks: `uname -r` (note the backticks)

Always read the XBMC online-manual, FAQ and search the forum before posting.
Do not e-mail XBMC-Team members directly asking for support. Read/follow the forum rules.
For troubleshooting and bug reporting please make sure you read this first.
find quote
Jansson_to Offline
Junior Member
Posts: 5
Joined: Jul 2009
Reputation: 0
Location: Sweden
Post: #80
I am trying to get those, but Im probably getting them wrong? I can these from my keyboard: ´ and ' .

Edit. Found them Smile shift+´ made a `

Thank you for your help!

Best Regards
Tobias
(This post was last modified: 2009-07-16 10:55 by Jansson_to.)
find quote
nugentgl Offline
Donor
Posts: 194
Joined: Nov 2008
Reputation: 0
Post: #81
I followed your guide on setting up a minimal install and I really appreciate it as my Linux skills have all but disappeared. However, how do I kill XBMC if I need to? I came across one: sudo /etc/init.d/xbmc stop but xbmc is not located in init.d. I also found a way to kill x all together: /etc/init.d/gdm stop but following this guide there is no Gnome.

So how do a temporarily stop XBMC from a terminal?
find quote
gilgongo Offline
Member
Posts: 59
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Post: #82
You can probably kill it just like any other process:

ps ax | grep xbmc

kill -INT [process ID]

(where "[process ID]" is whatever the process number is that you see when you do the first command)

Do another ps ax | grep xbmc to check it's actually stopped though. If kill -INT doesn't do it, try just kill on its own.

______________________

Acer Revo 1600 | SpeedLink SL-6399 | XMBCbuntu :nerd:
find quote
gilgongo Offline
Member
Posts: 59
Joined: Aug 2008
Reputation: 0
Post: #83
Incidentally on this HOWTO: is it just me, but am I right in thinking that unless you install usbmount, Ubuntu won't mount any external USB hard drives when you boot up? At least, that's my experience when doing CLUI installs. Adding a line to fstab (the traditional method) does jack all in the recent versions of Ubuntu I think.

______________________

Acer Revo 1600 | SpeedLink SL-6399 | XMBCbuntu :nerd:
find quote
nugentgl Offline
Donor
Posts: 194
Joined: Nov 2008
Reputation: 0
Post: #84
gilgongo - I thought of that right after I posted, but then how do I restart XBMC without rebooting?

I have not connected an external USB drive to my box as all content is on the network; however, I do remember reading that usbmount is needed.
find quote
skrangel Offline
Junior Member
Posts: 11
Joined: Sep 2005
Reputation: 0
Post: #85
Hi, and thanks for all your efforts in making this guide Smile

I followed this install guide and got everything working, except a couple of things.

First, I only got sound working through HDMI by using settings :
Audio Capable Device: plughw:0,3
Passthrough Output Device: hdmi

Thing is - only DTS is sent in multichannel to my receiver (Yamaha RX-V765). Seems like if the moviefile is Dolby Digital I only get Left+Right front channels (no center/surround/sw).
Alsa sound version (sudo apt-get install linux-sound-base alsa-base alsa-utils) is 1.1.18rc3 - this is not the latest version (1.1.20 is I think). Will an upgrade help on the DD issue? If so, can anyone post a howto for upgrading Alsa?

Another thing - XBMC crashes often. Mostly if I fast-forward a movie, or resumes a previously stopped movie file. Is there any way to configure the powerbutton on the Revo to only kill/exit XBMC instead of shutting down the whole computer? I guess this cannot be assigned to a key, as when XBMC crashes no key on the keyboard respons.


Thanks in advance
find quote
nugentgl Offline
Donor
Posts: 194
Joined: Nov 2008
Reputation: 0
Post: #86
skrangel - yes upgrade to 1.1.20. I had similar problems and after the upgrade my DD and DTS was passed correctly to my Onkyo, however, movies encoded in 5.1 flac don't work but that is a low priority now as I only have one movie with encoded as such. On the Ubuntu forums, look for a thread about alsa upgrade script.
find quote
skrangel Offline
Junior Member
Posts: 11
Joined: Sep 2005
Reputation: 0
Post: #87
Thanks for the reply, nugentgl. Do you have an url to a howto for upgrading Alsa, or is it just a command ?
find quote
nugentgl Offline
Donor
Posts: 194
Joined: Nov 2008
Reputation: 0
Post: #88
skrangel Wrote:Thanks for the reply, nugentgl. Do you have an url to a howto for upgrading Alsa, or is it just a command ?

This link contains everything you will need:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=6589810
find quote
skrangel Offline
Junior Member
Posts: 11
Joined: Sep 2005
Reputation: 0
Post: #89
Thanks a lot, I managed the update.

However, I still struggle to get 5.1 surround from a couple of .wmv 1080p files I have laying around. ASF viewer displays the following for the audio part:
Code:
..... "Windows Media Audio 10 Professional" "VBR Quality 98, 48 kHz, 5.1 channel 24 bit 1-pass VBR" WMT_CODECINFO_AUDIO 354 2 0000: 62 01                                             b    
"VC-1" "VC-1 Advanced Profile" WMT_CODECINFO_VIDEO WVC1.....

From these files, I only get stereo through HDMI. I have no problems with DTS, or even AC3 from DVDs.

Could this an issue with:
- the Revo's soundcard?
- XBMC ?
- Alsa ?
find quote
nugentgl Offline
Donor
Posts: 194
Joined: Nov 2008
Reputation: 0
Post: #90
skrangel Wrote:Thanks a lot, I managed the update.

However, I still struggle to get 5.1 surround from a couple of .wmv 1080p files I have laying around. ASF viewer displays the following for the audio part:
Code:
..... "Windows Media Audio 10 Professional" "VBR Quality 98, 48 kHz, 5.1 channel 24 bit 1-pass VBR" WMT_CODECINFO_AUDIO 354 2 0000: 62 01                                             b    
"VC-1" "VC-1 Advanced Profile" WMT_CODECINFO_VIDEO WVC1.....

From these files, I only get stereo through HDMI. I have no problems with DTS, or even AC3 from DVDs.

Could this an issue with:
- the Revo's soundcard?
- XBMC ?
- Alsa ?

Does DTS and DD get passed correctly in any HD MKV files? I assume these files play fine in Windows?
find quote
Post Reply