[AppleTV2] HOW-TO to enable AC3 and DTS output for Apple TV 2

  Thread Rating:
  • 1 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Post Reply
DN38416 Offline
Junior Member
Posts: 46
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Location: Coffs Harbour, Australia
Post: #16
Doesn't seem to work for me either unfortunately. I'm connected via HDMI and my receiver is a Denon AVR-590.
I get a loud static noise when I try to play files with 5.1 audio Sad
find quote
superpete Offline
Junior Member
Posts: 2
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #17
Majestic Wrote:For me the setting doesnt work. I got no sound with this on true. HDMI or optical. Any suggestions?

Try editing the file when XBMC isn't running. When you relaunch it you should be good!
find quote
DN38416 Offline
Junior Member
Posts: 46
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Location: Coffs Harbour, Australia
Post: #18
oksehud Wrote:or do I have to copy the xml file to another location, open it in the editor, and copy it back to the atv2 Confused

That's all I did. Copy it to the desktop then edit it with notepad (or whatever the equivalent is if you're using a mac), save it, then copy it back and replace the file with the new one.

I dunno if that's the right way to do it or not though (since mine didn't work Tongue)
find quote
npkamen Offline
Junior Member
Posts: 15
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #19
You can install "nano" which is a console based text editor and use that to edit the xml file.

That is what I did to get it working.
find quote
jockethebastard Offline
Junior Member
Posts: 2
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #20
this is just awesome!
Works great with all my movies.
find quote
oksehud Offline
Junior Member
Posts: 9
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #21
DN38416 Wrote:That's all I did. Copy it to the desktop then edit it with notepad (or whatever the equivalent is if you're using a mac), save it, then copy it back and replace the file with the new one.

I dunno if that's the right way to do it or not though (since mine didn't work Tongue)

Like i said, I'm a total noob at terminal....

to copy the file to the desktop, do I have to enter:
cp guisetting.xml computername/username/Desktop

within terminal, when in the /var/mobile/Library/Preferences/XBMC/userdata directory ??

Edit the file and do the reverse command ??
find quote
bkim Offline
Junior Member
Posts: 20
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #22
DN38416 Wrote:Doesn't seem to work for me either unfortunately. I'm connected via HDMI and my receiver is a Denon AVR-590.
I get a loud static noise when I try to play files with 5.1 audio Sad

Same here.
find quote
DN38416 Offline
Junior Member
Posts: 46
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Location: Coffs Harbour, Australia
Post: #23
I might try restoring and re-jailbreaking my ATV2.. see if that fixes my issue. I might try updating to 4.1.1 firmware too. I may have messed around with too many settings.

To you guys who have it working... What firmware are you on?
find quote
DN38416 Offline
Junior Member
Posts: 46
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Location: Coffs Harbour, Australia
Post: #24
oksehud Wrote:Like i said, I'm a total noob at terminal....

to copy the file to the desktop, do I have to enter:
cp guisetting.xml computername/username/Desktop

within terminal, when in the /var/mobile/Library/Preferences/XBMC/userdata directory ??

Edit the file and do the reverse command ??

I have no idea what to do in terminal, sorry... I used a program in windows (WinSCP) and all I did was drag and drop, but I later realised that all I needed to do was right click on the file and select edit.
find quote
Aki123 Offline
Junior Member
Posts: 1
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #25
Worked for me too.

Intructions to noobs;

1- Download "Cyberduck" http://cyberduck.ch/
2- Preferences> Select text editor. Close
3- New Connection
4. Select SFTP (SSH secure file transfer)
5. Server: ATV2 local ip address
6. User: root
7. Password: "alpine" if not changed
8. Press connect
9. Browse to /var/mobile/Library/Preferences/XBMC/userdata
10. Select guisettings.xml right button, edit as bruienne said.
11. Save and disconnect.
12. Enjoy!
find quote
haffi Offline
Member
Posts: 91
Joined: Mar 2005
Reputation: 0
Post: #26
can also
apt-get install nano
then
nano /var/mobile/Library/Preference/XBMC/userdata/guisettings.xml
ctrx x for exit and save
find quote
maxsql Offline
Junior Member
Posts: 30
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #27
so its for sure that this "hack" is only passing through the 5.1 ac3 and dts if your ATV is connected via optical audio?

hdmi is a no go right now? just static noise?

too bad i lent my optical cable to a friend. have to get it back and find out myself i guess Wink
find quote
bkim Offline
Junior Member
Posts: 20
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #28
maxsql Wrote:so its for sure that this "hack" is only passing through the 5.1 ac3 and dts if your ATV is connected via optical audio?

hdmi is a no go right now? just static noise?

too bad i lent my optical cable to a friend. have to get it back and find out myself i guess Wink

Mine's connected via optical&hdmi and it's still static noise. I don't understand how some people got this to work.
find quote
jhonny30 Offline
Senior Member
Posts: 153
Joined: Jan 2009
Reputation: 1
Post: #29
Hi...
Perfect worked for me, but since I changed it, I lost the clicking sound when scrolling throu the menu...Anybody else?
I mean the important thing is that DD is working now, but I am curious to know why the clicking sound dissapeared...
Thanks
find quote
bruienne Offline
Junior Member
Posts: 7
Joined: Jan 2011
Reputation: 0
Post: #30
jhonny30 Wrote:Hi...
Perfect worked for me, but since I changed it, I lost the clicking sound when scrolling throu the menu...Anybody else?
I mean the important thing is that DD is working now, but I am curious to know why the clicking sound dissapeared...
Thanks

Nope, still have the UI feedback click when navigating with passthrough enabled. My Denon AVR-2805 only kicks into DD or DTS mode when content with it is played back, otherwise it is in 2.0 mode.

HTH.
find quote
Post Reply